Odată cu începerea sezonului rece crește numărul afecțiunilor respiratorii. Pentru a evita problemele sezoniere, e nevoie să creștem imunitatea copilului. În primul rînd, trebuie de ținut cont de tratamentul profilactic. Despre metodele de întărire a imunității copilului ne-a relatat doamna Liliana Vișnevschi-Rusnac, medic pulmonolog, categoria superioară, MedPark Moldova.
Care sînt metodele de creștere a imunității?
Știința progresează și se dezvoltă și în privința aceasta, producîndu-se preparate pentru imunitate. Nu trebuie să uităm despre fructe și legume, pomușoare, ce constituie un adevărat izvor de vitamine.
Ce părere aveți despre călire?
Călirea și frecțiile cu prosopul umed vor crește imunitatea. Procedurile respective ajută la evitarea problemelor respiratorii. Călirea se începe treptat, obișnuind copilul să se spele cu apă rece. Aceasta nu înseamnă că copilul trebuie scăldat în apă rece imediat după nașere sau să fie lăsat în ger fără haine. Un copil se educă după propriul model.
Cum slăbește imunitatea insuficiența luminii solare?
Toamna zilele sînt mai scurte. Insuficiența luminii favorizează dezvoltarea rahitismului la copilași. La copiii mai mari apare oboseala , scade puterea de muncă. În medicină există termenul de „depresie de toamnă”, care se dezvoltă din cauza reducerii luminii solare. Aceasta se tratează în staționar, cu ajutorul insolației, expunerea pentru cîteva minute pe zi la o lampă de mii de wați . E recomandabil să schimbați becurile și acasă, în special în camera copilului și în baie. Mai bine să fie mate – lumina mai slabă îl va ajuta să se trezească mai ușor dimineața și să se simtă mai bine pe parcursul zilei, va avea dispoziție, va fi mai activ și va stimula capacitatea de apărare a organismului.
Ce trebuie să știe neapărat părinții?
Părinții trebuie să îmbrace copilul adecvat timpului de afară, dar nu prea gros, ca să nu transpire Urechiușele trebuie să fie acoperite. De asemenea, să-i aleagă o încălțăminte potrivită – pentru a evita răceala. Piciorușele calde și uscate vor împiedica înfundarea nasului și apariția tusei, care sînt primele simptome ale răcelii.
Ce părere aveți despre metodele populare de tratament?
Pentru copiii mai mici se poate face mergele din felii de usturoi. Aceste medote se întreprind mai ales în grădinițe sau școli. În caz de necesitate se poate tăia felii de ceapă și usturoi și se vor pune pe o farfurie în sălile copiilor. O altă metodă este aromaterepia, care întărește imunitatea și îmbunătățește starea copilului. Copilul se însănătoșește inhalînd miros de pin, eucalipt, propolis ori de portocală.
Este necesară vaccinarea contra gripei?
Vaccinul contra gripei, care se face în fiecare an, cel mai bine toamna, protejează de îmbolnăvire. Iar pentru copiii care se îmbolnăvesc foarte des de otită, anghină, bronșite, există preparate care conțin caracteristici nespecifice vaccinului sau prepaparatelor imunostimulatorii, care protejează de stafilococ, streptocop. Schema de tratament trebui să o stabilească medicul.
E importat să se aplice o metodă modernă de tratament sau de întărire a imunității copilului dvs.
Sfatul medicului: Nu administrați copilului medicamente imunostimulatorii înainte de a consulta un medic!