Toată lumea cunoaște zicala britanicilor: "Nu există vreme proastă, există îmbrăcăminte necorespunzătoare". Dacă alegi îmbrăcămintea inteligent, atunci îți va fi confortabil să te plimbi și pe ger, și pe arșiță.

Cum să îmbrăcăm copilul iarna ca să nu-i fie cald sau frig

Cum să îmbraci un copil în mod corespunzător, astfel încât să nu înghețe și să nu se supraîncălzească, deoarece aerul curat este necesar pentru el în fiecare zi.

Cel mai important este să-l îmbraci în funcție de starea vremii, deoarece atât supraîncălzirea, cât și hipotermia îl pot îmbolnăvi. Orice vreme necesită o abordare proprie.

În primul rând, îmbracă-te pe tine și apoi pe copilul, deoarece este mult mai periculos atunci când un copil iese afară transpirat.

Organismul copilului reacționează diferit de cel al unui adult la schimbarea temperaturii. Putem fi subiectivi vizavi de starea vremii din mai multe motive (stres, oboseală, fumat, lipsa somnului, procese hormonale). În acest sens, copilul percepe frigul mai corect decât îl facem noi, adulții.

Cum să îmbrăcăm copilul iarna ca să nu-i fie cald sau frig

Cum să înțelegem dacă copilul a înghețat sau nu?

Verifică mai întâi de toate starea nasului, a gâtului și a brațelor. Nu te baza pe degetele sau nasul rece! Bucură-te că copilul are obrajii rumeni de la îngheț. Iar dacă copilul are mereu fața și gâtul cald, înseamnă că s-a supraîncălzit! Redu urgent activitatea copilului și dă-i să bea. Și neapărat dezbracă copilul în interior.

În cazul în care pe lângă plimbare aveți de gând să vizitați un magazin, în plus față de mers pe jos, aveți de gând să vizitați magazin, scoate-i căciula și haina groasă.

Luați în considerare activitatea copilului în timp ce vă aflați afară. Dacă ți-ai planificat să mergi liniștită cu copilul prin parc sau să îl plimbi în cărucior, are nevoie de îmbrăcăminte mai groasă.

Însă, dacă copilul va merge mult, va alerga și se va juca – îmbracă-l mai subțire. Dacă ai respectat toate condițiile, mersul pe jos va fi o plăcere maximă pentru copil și nu va produce consecințe neplăcute.

Cum să îmbrăcăm copilul iarna ca să nu-i fie cald sau frig

Nelly Romanova, medic pediatru la clinica TerraMed

Centrul medical Terramed
Str.Cuza-Voda 44 A
022 202 373
www.terramed.md