Dacă iei seama la riscul de a pierde sarcina, acesta scade de la o săptămână la cealaltă, pe măsură ce sarcina avansează. Aceasta e o veste bună pentru femeile însărcinate, cu atât mai mult cu cât sarcina este mai avansată. Și totuși, de ce au loc avorturile spontane sau pierderile de sarcină?
Există mai multe motive pentru care un avort spontan se poate întâmpla. La modul general, însă, ce ar trebui să te încurajeze, e faptul că majoritatea sarcinilor au aproape toate șansele să ajungă la termen, odată trecute de 5 săptămâni.
De ce au loc avorturile spontane sau pierderile de sarcină
Totodată, dacă ai ajuns să te întrebi asta, e probabil să fi suferit deja o pierdere de sarcină. Un alt lucru foarte important de reținut este că, deși ai trecut poate printr-un avort spontan, asta nu înseamnă că nu poți avea o sarcină perfectă data următoare.
Anomalii cromozomiale
Cel puțin 60% din pierderile de sarcină sunt cauzate de anomalii cromozomiale.
Cromozomii sunt structuri microscopice din interiorul celulelor, ce conțin informația genetică. Fiecare om se naște cu 23 de perechi de cromozomi, deoarece primim câte un set din partea fiecărui părinte.
Uneori, la producerea ovulației, fie ovulul, fie spermatozoidul conține informație genetică anormală. Când acest lucru se întâmplă, cromozomii nu se pot asocia corespunzător.
Când apar anomalii cromozomiale, de cele mai multe ori sarcina se încheie cu un avort spontan. Dacă acest lucru se repetă de mai multe ori, cuplurile ar putea afla că au anomalii cromozomiale ce împiedică o sarcină, dar care pe ei personal nu îi afectează.
Alte motive pentru care ar putea apărea un avort spontan
- Anomalii la nivelul uterului sau a colului uterin
- Boli netratate, precum diabetul sau afecțiunile ce vizează tiroidă
- Boli de imunitate
- Infecții bacteriene
- Stilul de viață: fumatul, alcoolul, cofeina în exces
Cele mai comune simptome de avort spontan
Principalul simptom în cazul pierderilor de sarcina este sângerarea. Spre deosebire de sângerarea de implantare, care este foarte ușoară, până la moderată, sângerarea de pierdere de sarcina e adesea puternică, presupune eliminare de cheaguri și vine însoțită de dureri abdominale.
Poți preveni avorturile spontane?
În cele mai multe cazuri, când cauza avortului sunt anomaliile cromozomiale, avortul spontan nu poate fi prevenit.
În rest, poți preveni riscul de avort spontan îndepărtând factorii ce ar putea să îl cauzeze: abuzul de substanțe periculoase, alcool, cofeină și tutun.
Sursa: baby.unica.ro