Un regim alimentar echilibrat și sănătos este important pentru sănătatea fiecărei persoane, mai cu seamă când este vorba de o viitoare mămică. Chiar dacă în popor se spune că atunci când o femeie rămâne gravidă urmează să mănânce „pentru doi”, specialiștii ne asigură că acest fapt nu e adevărat și nici indicat, în schimb, e important ca femeile însărcinate să știe aibă un meniu divers și bogat în nutrienți și să evite anumite produse care ar putea să fie dăunătoare atât pentru ele cât și pentru copilașul din burtică.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, recomandă ca pe timpul sarcinii, gravida să consume zilnic extra 200 de calorii față de dieta inițială. Însă acest lucru este valabil, în special, în al treilea trimestru de sarcină. Până atunci este perfect dacă reușești să rămâi la același număr de calorii. 200 de calorii înseamnă două feliuțe de pâine integrală cu unt sau un pahar mic cu suc de portocale. Ideea esențială ar trebui să fie calitatea dietei, nu cantitatea.
În sarcină trebuie să ai o dietă echilibrată
– Fructe și legume: încearcă să consumi cel puțin 5 porții pe zi, de preferat maximum 2 fructe și trei legume.
Ai grijă însă ca acestea să fie bine spălate pentru a nu rămâne nici o urmă de pământ pe ele deoarece altfel pot transmite toxoplasmoză.
– Carbohidrați: pâine, cartofi, cereale, orez, paste. Încearcă variantele integrale și limitează-te la maximum o porție pe zi.
– Proteine: carne, pește, ouă, fasole și nuci. Acestea pun cărămizile în creșterea și dezvoltarea bebelușului.
Carnea trebuie bine gătită, iar suprafețele pe care s-a tăiat, precum și ustensilele, bine spălate.
Ouăle trebuie și ele bine gătite, până ce albușul și gălbenușul devin solide. Evită pe cât posibil produsele ce conțin ou crud precum maioneza sau unele prăjituri.
– Lactate: lapte, brânză și iaurt. Acestea conțin calciu, esențial pentru oase sănătoase.
Prima regulă este ca produsele lactate să fie pasteurizate.
Evită brânzeturile moi, mai puțin cele de mai jos care se obțin după procesul de pasteurizare: Cottage, Mozzarella, Feta, Cremă de brânză, Ricotta, Halloumi, Brânză de capră.
Produsele lactate nepasteurizate pot conține listeria, o bacterie extrem de periculoasă pentru sarcină. Toate tipurile de iaurturi cu probiotice obținute din culturi vii sunt foarte sigure de consumat.
Și încearcă să limitezi cât poți de mult dulciurile și grăsimile saturate. Nu consuma nimic ce a depășit termenul de garanție.
Ce să NU mănânci în sarcină?
Evită ouăle crude sau pe cele gătite parțial, altfel riști infectarea cu salmonela.
Nu mânca ficat sau pateu de ficat deoarece aceste alimente pot conține cantități mari de vitamina A, care poare fi dăunătoare pentru făt.
În plus orice fel de carne crudă poate conține listeria.
Nu mânca mai mult de două porții pe săptămână de ulei de pește (de exemplu macrou, păstrăv sau ton). Uleiul de pește conține poluanți, iar tonul conține mai mult mercur decât orice pește.
Nu mânca carne de rechin sau pește spadă. Acestea conțin cantități mari de mercur care pot dăuna sistemul nervos al bebelușului.