mamaplus

Legătura dintre candidoza vaginală și administrarea antibioticelor

-
//
02.02.2021

Candidoza vaginală este o infecție fungică, produsă de ciuperca Candida Albicans. 

E important de știut că această afecțiune nu face parte din grupul bolilor cu transmitere sexuală. De fapt, Candida Albicans chiar trăiește „legal” în flora tractului genital feminin, fiind parte din aceasta, alături de „bacteriile bune”. Dacă însă, din anumite motive, se produce un dezechilibru și bacteriile bune nu mai pot ține ciuperca sub control, aceasta crește și se înmulțeste exagerat și apare candidoza vaginală.

Într-un interviu pentru CSID.ro, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică-ginecologie, a explicat care este legătura între candidoza vaginală și antibiotice, dar și care alți factori pot crește riscul de a te confrunta cu această problemă.

Legătura dintre administrarea antibioticelor și apariția candidozei vaginale
Specialistul susține că un tratament cu antibiotice, de lungă durată poate favoriza apariția candidozei vaginale. Dacă antibioticele sunt administrate în doze mare, de asemenea, e posibil să apară invecția de candidoză. Bineînțeles că nu minimizăm importanța sau beneficiile pe care antibioticele le oferă uneori organismului. 

Totuși, e recomandat ca pacienții să ia antibioticele exact așa cum le-a zis medicul și să nu uite de pastilele antifungice, care se iau după o anumită schemă și au menirea să prevină apariția candidozei. De asemenea. se recomandă ca un tratament cu antibiotice să fie însoțit de administrarea de probiotice, explică dr. Vythoulkas.

Contraceptivele și terapia de substituție hormonală, alți factori care pot duce la candidoză vaginală
Apariția candidozei mai poate fi favorizată și de tratamentele cu hormoni, incluziv de administrarea contraceptivelor.

„Un organism cu o imunitate scăzută, fragilă, din alte cauze decât administrarea de antibiotice, este susceptibil să dezvolte această infecție. Este cazul pacientelor care urmează tratamente imunosupresoare, cu corticosteroizi sau care au fost supuse unor tratamente agresive precum chimioterapia sau radioterapia.”, completează specialistul.

Estrogenul
Un nivel ridicat al estrogenului, de asemenea, poate duce la apariția candidozei vaginale. 
„Acest lucru se întâmplă în cazul folosirii pilulelor contraceptive, dispozitivelor intrauterine sau a administrării terapiei hormonale de substituție, la menopauză. Toate acestea conțin estrogen. 
Inclusiv în perioada de sarcină nivelul estrogenului este crescut, ca urmare candidoza este una dintre cele mai frecvente infecții care pot apărea pe parcursul celor nouă luni.”, adaugă medicul.
În lista factorilor de risc în apariția candidozei vaginale mai sunt înscrise spermicidele, lubrifianții vaginali, tampoanele vaginale, lenjeria intimă din fibre sintetice și dușurile vaginale frecvente, acestea din urmă afectând pH-ul natural al florei.

Dulciurile
Există o ipoteză precum că apariția candidozei poate fi favorizată de consumul de zahăr. Totuși, dr. Andreas Vythoulkas ne asigură că nu a fost identificată nicio relație cauzală între aportul de glucide și suprapopularea cu Candida Albicans. 

„În plus, teoria aceasta a apărut ca urmare a unor studii realizate pe animale, nu pe oameni, studiul respectiv evidențiind favorizarea apariției candidozei intestinale în condițiile unei suplimentări cu glucoză a dietei, la animale de laborator.”, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Indiferent de cauzele care au provocat infecția de candidoză vaginală, femeile sunt sfătuite să fie responsabile și să meargă la medic pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător.