Gustările dulci şi nevoia permanentă de a ronţăi ceva sunt printre principalele motive pentru care ne îngrăşăm necontrolat, avertizează nutriţioniştii. Asta nu înseamnă că nu trebuie să renunţăm la micile ciuguleli dintre mese, ci doar să le alegem pe cele bune şi cu puţine calorii.

Ce mănânci ca să nu te îngrași: 10 gustări sub 100 de calorii

Ciugulelile sunt foarte periculoase, pentru că aduc un plus caloric pe zi de aproximativ 200-300 de calorii. Or, să ştiţi că obezitatea poate să se instaleze de-a lungul anilor tocmai prin acest plus de 200-300 de calorii pe zi. Poate chiar şi mai puţin, dar ţineţi cont că se adună, zilnic, 360 de zile pe an, zece ani. Atunci să nu ne mirăm dacă după zece ani avem un plus de 10-12 kilograme, să nu dăm vina pe vârstă sau pe hormoni.

Specialiştii ne recomandă 10 gustări care nu aduc mai mult de 100 de calorii.

O pară

Este dulce, zemoasă şi nu „încarcă“ energetic organismul decât cu 75 de calorii (o pară medie de 150 de grame).

Fisticul

Aduce în corp cantităţi importante de grăsimi sănătoase, nesaturate. Bineînţeles că o pungă întreagă de fistic îngraşă, dar dacă te limitezi la 20 de sâmburi de fistic, nu aduci în corp mai mult de 80 de calorii.

Măsline

Sunt de preferat cele verzi – 50 de grame de măsline conţin aproximativ 60 de calorii.

Un pătrat de ciocolată neagră

De regulă, un pătrăţel de ciocolată are cam 29 de grame şi 90 de calorii.

Un pahar cu lapte semidegresat

200 de mililitri de lapte semidegresat conţin în jur de 80 de calorii.

Migdale

La fel ca în cazul fisticului, prea multe migdale pot creşte mult aportul caloric zilnic. Dar asta nu înseamnă că trebuie excluse din dietă. Dimpotrivă, sunt recomandate de nutriţionişti pentru mineralele şi pentru acizii graşi de calitate din compoziţia lor. Un pumn de migdale (în jur de 14 sâmburi) au 98 de calorii.

Ce mănânci ca să nu te îngrași: 10 gustări sub 100 de calorii

Morcovi

Ai putea să mănânci şi 400 de grame de morcovi şi tot nu ai aduce în corp mai mult de 100 de calorii. Dar poţi să pregăteşti o gustare din 200 de grame de morcovi şi puţină brânză proaspătă de vaci sau cu două linguriţe de humus care nu depăşeşte, nici ea, 100 de calorii.

Iaurt

Un iaurt natural (100 g), fără zahăr şi fără fructe, conţine 60 de calorii.

Biscuiţi integrali cu brânză

Poţi să mănânci până la 3 biscuiţi din grâu integral, unşi cu brânză proaspătă, cu puţine grăsimi, şi nu vei depăşi 100 de calorii.

Stafide

Strugurii sunt recunoscuţi ca fiind unele dintre fructele cu cele mai multe calorii, stafidele au şi mai multe, fiind chiar mai dulci. Cu toate acestea, nutriţioniştii recomandă stafidele ca gustare, numai să nu depăşim 35 de grame, care aduc în corp 94 de calorii.

Sursa: adevarul.ro