Ambrozia este noul inamic al miilor de moldoveni alergici. Odată cu luna august, atunci când ambrozia ajunge la maturitate, cei care sunt alergici încep să strănute și au mereu ochii roșii și înlăcrimați.
Planta denumită ambrozie nu este ușor de identificat. Buruiana care poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen pe sezon seamănă destul de mult cu pelinul. Aceasta are frunzele verzi, subțiri și este aspră la atingere. Semințele sunt poziționate la nivelul superior al plantei.
Sub denumirea populară, ambrozia poartă numele de „iarba pârloagelor” și poate fi întâlnită pe toate câmpurile şi pe marginea drumurilor. Planta are o rădăcină lungă de 1,2-1,5 metri și se înmulțește extrem de repede. Un fir de ambrozie poate ajunge la înălțimea de patru metri.
În perioada în care se află la maturitate, ambrozia poate provoca astm, rinită alergică sau polinoze.
Pe facebook a apărut un grup: Stop Ambrozie Moldova, în care membrii își dau sfaturi, se consolează reciproc și caută soluții de nimicire a acestei plante.
Cei alergici la ambrozie vă îndeamnă să smulgeți această plantă din grădină, de pe marginea drumul sau din orice loc în care o observați!
Dacă devii și tu alergic, adresează-te urgent la medic!