Dovleacul nu este o simplă legumă, ci şi un recipient pentru coacere. Şi având în vedere că a început sezonul dovleacului, să trecem la bucătărie! Cantitatea de produse depinde de dimensiunile dovleacului, cele prezentate mai jos sunt calculate pentru un dovleac cu diametrul de aproximativ 30 cm. Timp de pregătire – 40 de minute, timp de copt – o oră, o oră jumătate.
MOD DE PREPARARE
1. Spălaţi dovleacul şi tăiaţi-i vârful – acesta va fi capacul. Gaura trebuie să fie suficient de mare ca să intre bucăţile de pui. Îndepărtăm toate seminţele şi fibrele: nu vom avea nevoie de ele, deşi seminţele pot fi păstrate şi uscate.
2. Fierbeţi orezul până este pe jumătate gate. Puteţi folosi orice fel de orez.
3. Tăiaţi puiul în bucăţi. Săraţi, condimentaţi şi rumeniţi-le pe tigaie. Nu este nevoie ca acestea să fie gata, carnea se va mai coace în cuptor.
4. Cât timp orezul fierbe, iar carnea se prăjeşte, curăţăm şi tăiem ceapa, apoi o rumenim în tigaia din care am scos puiul.
5. Aranjăm umplutura: punem, straturi, întâi orezul, apoi ceapa, iar deasupra carnea.
6. Acoperim cu capacul şi ungem dovleacul, pe dinafară, cu ulei – pentru ca să nu se usuce prea tare în cuptor. Coacem o oră, o oră jumătate la temperatura de 220-250 de grade. Timpul depinde de cât de copt este dovleacul, de dimensiunile şi soiul acestuia. După 30-40 minute începem să o testăm cu ajutorul unui beţişor de lemn sau al unei scobitori. Dacă aceasta intră uşor, bucatele sunt gata.
7. Tăiem dovleacul ca pepenele roşu, felii. Dar aveţi grijă să puneţi dovleacul într-o farfurie adâncă – sucul din interior est foarte gustos.