În prezent există o gamă variată de forme pentru copt.
Cum să alegem corect forma pentru copt, pentru a ne bucura de bucate delicioase și benefice pentru sănătate? Astăzi vom vorbi despre cea mai bună veselă, care forme sunt mai durabile și sigure, dar și despre materialele din care sunt confecționate formele pentru copt.
Cum alegem corect forma pentru copt.
Chiar dacă sunt destul de fragile, vasele din sticlă sunt foarte sigure. Asta pentru că sticla nu intră în reacție cu produsele chiar și la temperaturi înalte. Mai mult, este comod să păstrezi la frigider bucatele în forme din sticlă.
Dacă doriți să vă bucurați cât mai mult timp de aceste vase trebuie să respectați regulile de exploatare.
Formele din ceramică (lut, porțelan) sunt destul de costisitoare. Însă și aceste vase sunt sigure în utilizare. Mâncarea preparată în astfel de forme păstrează mai multe substanțe benefice. Printre dezavantajele acestor vase se numără fragilitatea lor și evitarea spălării cu săpun. Chiar dacă formele pentru copt din silicon au apărut pe piață recent, acestea se bucură de o popularitate mare. Se consideră, că siliconul este un material neactiv, de aceea este sigur.
Avantajul indiscutabil al acestor forme – este faptul că mâncarea poate fi scoasă ușor din acest vas. Pentru ca forma din silicon să vă servească cât mai mult timp, nu tăiați mâncarea în ea, iar la spălare nu utilizați periile dure și detergenții activi. Formele din silicon sunt foarte practice: acestea pot fi folosite în cuptorul cu microunde sau pentru congelarea produselor.
Acum să vorbim despre formele pentru copt care trebuie evitate.
De exemplu, vasele din aluminiu. Toate aceste forme ieftine sunt nesigure, mai ales dacă gătiți în ele bucate acre (de exemplu cu sos de roșii).
Aluminiul poate intra în reacție cu produsele, iar acidul provoacă accelerarea reacției. Formele acoperite cu teflon conțin acid perfluorooctanoic (PFOA) care poate dăuna sănătății dvs. Teflonul la temperatura de peste 200 de grade elimină substanțe toxice. Apropo,
sub pretextul unui vas acoperit cu teflon, vă puteți alege cu o formă executată dintr-un material mult mai nociv.
Sfaturi utile:
Nu merită să cumpărați forme pentru copt cu pereții și fundul detașabil. La prima vedere acest vas pare a fi foarte comod de folosit, însă astfel de forme foarte repede se uzează. De aceea, optați pentru o formă întreagă, care va servi mult timp.
Pentru prepararea diverselor mâncăruri este nevoie de diferite forme. Nu folosiți aceeași formă pentru a coace o tartă și budincă cu carne. Dacă este vorba de copturi, atunci așterneți hârtie pentru copt, dacă folosiți o formă din silicon atunci nu este nevoie de hârtie.
Apropo, înainte de prima utilizare, forma din silicon trebuie spălată bine și uscată. După care o ungeți cu ulei și o puneți la cuptorul încălzit până la temperatura de 200 de grade timp de 10 minute.
Sper, că aceste sfaturi simple dar utile cum să alegeți corect forma pentru copt vă vor fi de folos.