Se spune că nici nu ați fost în Italia dacă nu ați gustat acolo tiramisu.
Prepararea prăjiturii tiramisu este un proces deosebit de dificil. Un număr mare de ingrediente, unele din ele – exotice, proces îndelungat de preparare și păstrarea îndelungată la frig. În final însă, aveți un desert frumos, moale, fin și foarte gustos.
Pe o formă cu mărimea de 32,5х23 cm, adâncimea de 6 cm
Modul de preparare
Se fierbe cafeaua (pentru 300 - 400 ml de apă 1,5-2 lingurițe de cafea), se strecoară, se adaugă 1-2 linguri de zahăr, se răcește.
Cafeaua răcită poate fi aromatizată adăugând în ea o lingură de lichior, rom sau coniac.
Gălbenușurile de ou se pun într-un vas, se adaugă pudra de zahăr și se amestecă bine.
Vasul cu gălbenușuri se pune la aburi și se încălzește, între timp, se amestecă permanent până când masa nu se va deschide puțin la culoare și va începe să se îngroașe, circa 5 minute.
Sfat. După ce se vor răci, gălbenușele se vor îngroșa și mai mult.
Vasul cu gălbenușuri se scoate de pe aburi și se lasă la răcit.
Gălbenușurile se bat cu mixerul până la mărirea în volum, circa 5 minute.
Se adaugă lichiorul Baileys și se amestecă bine.
Adăugăm în 2-3 prize mascarpone și se amestecă gălbenușurile cu mascarpone la cea mai mică viteză a mixerului până se obține o masă uniformă.
Sfat. Mascarpone nu trebuie bătut timp îndelungat pentru ca să nu se închege. Din același motiv se și amestecă conținutul la cea mai mică viteză a mizxerului.
Se bate smântâna.
Într-un vas se toarnă smântâna răcită.
Sfat. Vasul smântâna și mixerul trebuie să fie răcite la maxim. Smântâna trebuie să fie de cel puțin 33 %.
Smântâna se bate la viteza medie a mixerului. Viteza trebuie să fie permanentă, iar pentru ca smântâna să nu sară din vas, acesta trebuie să aibă pereții înalți.
Când deasupra smântânii se va forma un relief uniform, puteți să nu mai amestecați.
Totodată, smântâna nu trebuie să fie bătută foarte mult, așa cum facem de regulă pentru restul deserturilor, dar nici nu trebuie să fie moale.
În două prize adăugăm smântâna în vasul cu gălbenușuri și mascarpone și amestecăm cu atenție.
Pe fundul formei adăugăm puțină cremă și o distribuim uniform.
În cafeaua răcită înmuiem biscuiții (repede pentru ca să nu se prea înmoaie) și le aranjăm în formă.
Se presară ciocolata tocată sau cacao.
Se acoperă cu un strat de cremă.
Se mai așează un strat de biscuiți, se presară ciocolată, se pune restul cremei și se uniformizează suprafața.
Forma se acoperă cu o peliculă și se pune la frigider pentru 4-6 ore sau peste noapte.
Înainte de a fi servită, prăjitura se presară cu pudră de cacao.
Tiramisu se taie în porții mici și se servește la masă.
Tiramisu este o prăjitură foarte fină, este destul de complicat să fie împărțit în porții, de aceea, oaspeților li se poate propune să servească desertul din vase mici sau chiar bocale. De asemenea, această idee este perfectă pentru cinele romantice de Ziua Sf. Valentin, de exemplu.
La fundul bocalului se toarnă în sloiuri: puțină cremă, biscuiți (aceștia pot fi tăiați în jumătate), se presară ciocolată sau cacao, strat de cremă.
În acest fel se repetă până ce bocalul se umple.
Se acoperă bocalul cu peliculă alimentară și se pune la frigider pentru 3 – 4 ore.
Înainte de a fi servit se scoate pelicula alimentară, se presară pudra de cacao.
Poftă bună!