Cum salvăm o mâncare prea sărată?

Cum salvăm o mâncare prea sărată?

-
//
18.08.2014

Sarea este un stupefiant. Excesul de sare este la fel de nociv, ca și insuficiența ei.

Cum salvăm o mâncare prea sărată?

Orice om fie că este un bucătar cu experiență sau unul începător poate să dea în bară. Faptul că o mâncare se primește prea sărată are mai multe explicații. Asta pentru că sarea diferă după măcinat și origine. Astfel, sarea de mare are un gust mai moale, decât cea de lac. Astfel, trebuie să fim foarte atenți cu sarea de bucătărie, pentru că puțin condiment în plus poate strica mâncarea. Dacă prea ați sărat mâncarea, nu disperați. Există câteva metode de a rezolva accidentele de acest fel.

Ce faceți dacă ați sărat supa

Cea mai simplă metodă de a desăra supa – este să adăugați o pungă cu orez. Astăzi în vânzare putem găsi orez, care se fierbe în pungi. De asemenea, puteți pune orezul într-o pungă de tifon. Orezul absoarbe excesul de sare.

La fel de bine, excesul de sare este absorbit de cartofi. Adăugați câțiva cartofi cruzi în cratiță și fierbeți cca 5 minute (important ca cartofii să nu se răsfiarbă), după care îi scoateți.

Dacă nu aveți în casă orez și cartofi vă poate fi de folos făina. Aceasta este folosită la fel ca și orezul – se pune într-o pungă de tifon și se lasă în apă. Această metodă are însă un dezavantaj. Supa de la făină va deveni tulbure. Dacă totuși ați decis să salvați supa cu făină, pentru a o face un pic mai limpede, puteți adăuga carne tocată sau un albuș bătut, după care să strecurați bulionul. În cazul unei supe pregătite, albușul se poate înlătura de la suprafață.

Dacă doriți să serviți un bulion limpede, iar acesta este prea sărat, puteți adăuga tăieței, care vor absorbi excesul de sare. Fiți atenți să nu fierbeți prea mult timp tăiețeii.

Cum salvăm o mâncare prea sărată?

Există o metodă mult mai exotică de a scăpa de sarea în exces în supă. Puteți adăuga o bucățică de zahăr rafinat. Iar la necesitate să mai adăugați unul.

Nu este cea mai bună idee să dizolvați supa cu apă, deoarece aceasta își va pierde gustul, aroma și proprietățile benefice. Drept o alternativă, puteți dilua cu al doilea bulion fără sare, dacă aveți timp pentru aceasta.

Sarea din felul doi de mâncare este mai greu de înlăturat. În acest scop sunt utilizate trucuri culinare în combinație cu condimentarea mâncării. Pentru ca bucatele să nu pară prea sărate, trebuie să adăugați ceva acru, condimentat sau dulce. Acidul și dulceața va echilibra sarea.

Este bine să cunoașteți 16 metode de folosire a sării de bucătărie.

Ce facem dacă am sărat prea mult carnea

Cum salvăm o mâncare prea sărată?

Sarea din carne poate fi înlăturată, adăugând un sos din făină fără sare sau un sos din unt, care va absoarbe excesul de sare. Acest lucru se face la înăbușirea cărnii sau atunci când mâncarea este servită, însă nicidecum în timpul preparării. Este posibil să rezolvați această problemă preparând o garnitură necondimentată.

Dacă ați prea sărat tocătura pentru pârjoale, atunci puteți adăuga puțin orez fiert.

Dacă această metodă nu salvează situația, atunci puteți arunca carnea tocată la coșul de gunoi. De aceea, întotdeauna este mai bine să condimentați carnea cu mai puțină sare.  

Ce facem dacă am sărat carnea de pasăre (pui, curcan)

Ați prea sărat mâncarea din carne de pui? Nu disperați. Excesul de sare poate fi înlăturat foarte simplu. Este suficient să scoateți carnea de pe os, să preparați un sos fără sare, pe care îl adăugați la carne și o înăbușiți timp de 5-10 minute.

Carnea de pui poate fi salvată, dacă o înăbușiți suplimentar cu legume.

Dacă ați prea sărat carnea de pui crudă, atunci puteți rezolva această problemă cu ajutorul laptelui sau a apei. Turnați peste carne lichidul și lăsați pentru 15-20 minute.

Ce facem dacă am prea sărat terciul de hrișcă, orez, grâu sau pilaful

Crupele de hrișcă sau orice alt terci se toarnă într-o strecurătoare și se spală în apă rece. Apa se lasă să se scurgă bine, crupele se pun într-o cratiță, se toarnă puțină apă clocotită, se adaugă o bucată de unt și se lasă la foc mic până la evaporarea apei.

Orezul este prea sărat? Nu e problemă, spălați-l de câteva ori în apă rece.

Pilaful prea tare sărat la fel poate fi salvat. Adăugați în el orez fiert și legume fără sare, puteți adăuga doar condimente și amestecați bine cu pilaful sărat. O altă metodă este cea de adăugare a stafidelor înmuiate. Amestecați bine și lăsați pentru 15 minute, stafidele vor absoarbe excesul de sare.

Ați sărat prea tare cartofii? Pireul de cartofi poate fi salvat cu o porție de pireu fără sare.

Cartofii fierți pot fi spălați în apă rece. După care se adaugă încă puțină apă și se pun la foc pana la fierbere, fără adaos de sare.

Ce facem dacă am sărat peștele?

Excesul de sare din mâncărurile de pește este mai dificil de înlăturat, deoarece sarea pătrunde mai adânc,decât în bucatele din carne. Dar și asta nu e o problemă!.Există câteva metode de soluționare a acestei greșeli. Adăugăm un sos de făină fără sare, o garnitură nesărată (pireul de cartofi) sau un sos din smântâna condimentat cu ierburi, precum pătrunjel, mărar, frunze de țelină, ceapă și înăbușim un pic mâncarea din pește.

Dacă scrumbia este prea sărată, atunci aceasta poate fi înmuiată pentru 1-2 ore în infuzie de ceai tare.

Ce facem dacă am sărat ciupercile?

Schema este similară ca și în cazul produselor precedente. Adăugăm la ciuperci făină, smântână, pireu de cartofi, orez sau un amestec de apă și suc de lămâie.

Dacă veți adăuga în ciuperci un amestec din făină cu smântână, acesta nu doar va absoarbe excesul de sare, dar va servi drept un sos delicios.

Alte produse

Dacă macaroanele cu carne s-au primit prea sărate nu disperați. Există trei modalități, care vor ajuta la salvarea mâncării: adăugați un sos de roșii fără sare.

Fierbeți o porție suplimentară fără sare și adăugați-le la macaroanele sărate, amestecându-le bine.

Varza murată se pune într-o strecătoare și spălați-o sub apă rece.

Peste castraveții murați se toarnă apă rece și se lasă pentru 15-20 de minute.

Indiferent de problema cu care vă veți confrunta la bucătărie, trebuie să știți, că unele ingrediente deja conțin sare, precum peștele sărat, maioneza, beconul sau cașcavalul. Nu trebuie să uitați despre evaporarea lichidului. Mâncarea condimentată cu sare după gust, după preparare va fi prea sărată. Cel mai bine, să nu prea sărați mâncarea atunci când începeți să gătiți. Condimentați bucatele cu sare și piper la sfârșit, pentru a evita o problemă și rezolvarea ulterioară a acesteia.