Mod de preparare:
- Fixați cârligul de frământat în mixer. Turnați în bolul mixerului făina, adăugați apa și amestecați până făina se umezește. Acoperiți bolul și lăsați făina pentru autoliză timp de 15 minute.
- Adăugați în aluat drojdiile mărunțite, sarea și uleiul de măsline. Frământați bine aluatul, până devine neted.
- Mutați aluatul într-un bol curat, uns cu ulei de măsline, acoperiți și lăsați să dospească timp de 45 de minute. Frământați aluatul cu palmele, puneți-l înapoi în bol și lăsați-l pentru încă 45 de minute.
- Acoperiți 2 tăvi cu hârtie de copt.
- Cântăriți aluatul și împărțiți-l în 12 chifle câte 60 de grame fiecare. Acoperiți-le cu peliculă alimentară și lăsați să se odihnească 15 minute.
- Presărați cu făină suprafața de lucru. Formați chiflele. Aranjați-le pe tavă, acoperiți-le cu peliculă.
- Lăsați chiflele la crescut pentru 1 oră, la temperatura camerei.
- Încălziți cuptorul la 243 grade. Dacă folosiți o tigaie pentru formarea aburului, băgați-o acum la cuptor.
- Îndepărtați pelicula și, ținând foarfeca sub un unghi de 45 de grade, crestați fiecare chiflă.
- Dați tăvile la cuptor, aruncați în tigaia încinsă ½ pahare de cuburi de gheață. Coaceți chiflele timp de aproximativ 20 de minute sau până se rumenesc frumos. Dacă loviți ușor fundul unei chifle coapte bine, veți auzi un sunet înfundat.
- Puneți chiflele pe grătar și lăsați să se răcească.