Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

-
//
19.09.2014

Lista ingredientelor:

Zahăr – 250 gr.

Apă – 100 gr.

Acid citric (de diluat în proporție 1:1) – 0,5 lingură.

Colorant alimentar

Aromatizator natural (zmeură în sirop) – câteva picături

Modul de preparare:

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

1. Pregătiți ingredientele. Pe lângă produsele indicate vom avea nevoie de un covoraș din silicon sau hârtie din pergament + bastonașe din lemn

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

2. Într-o cratiță se pune zahărul și se toarnă apa. Se fierbe până la 130 de grade (dacă nu aveți termometru, atunci temperatura poate fi stabilită în felul următor: într-un talger cu apă rece turnați o picătură de sirop – la această etapă se formează o bilă, care trebuie să fie moale).

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

3. Adăugați colorantul și aromatizantul. Amestecați și fierbeți până la temperatura de 150-160 de grade. La această etapă, dacă veți picura sirop în apa rece, bila trebuie să devină tare (hard crack). Turnați acidul citric, amestecați.

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

4. Dacă nu aveți un covoraș din silicon, poate fi utilizată și hârtia de pergament – important este ca aceasta să fie dreaptă și să nu se ruleze, în caz contrar caramelele nu vor fi drepte. Hârtia trebuie unsă cu ulei de floarea soarelui. Cu o lingură de masă amestecul se toarnă sub formă de cercuri mici (sau mari – la dorință), iar când acesta se va întări un pic, puteți încerca să faceți o inimioară sau un ursuleț.

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

5. Important: nu turnați toate cercurile concomitent, cel mai bine câte două bucăți. După care la fiecare cerc se lipește câte un bastonaș de lemn...

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

6. ...rotiți ușor la 360 de grade în jurul axei sale.

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

7. Astfel, caramela va cuprinde tot bastonașul, care va ajunge în interiorul caramelei. Acesta este secretul principal în pregătirea caramelelor, restul este foarte simplu.

8. Caramelele se lasă să se răcească. Atâta tot!

Caramele tari "ca în copilărie" pe bastonașe din lemn

Sfaturi: În procesul de turnare a caramelei pe hârtia de pergament, amestecul rămas în cratiță treptat se va îngroșa. Când acesta va deveni prea gros, puneți cratița la foc pentru câteva secunde, amestecați și luați de pe foc. Această procedură poate fi repetată de câteva ori, important nu lăsați caramela să fiarbă mult timp, în caz contrar va fi amară. Fiți atenți - evitați contactul dintre caramelă și piele – este foarte fierbinte!.