Budincă din cartofi cu carne

Budincă din cartofi cu carne

-
//
01.12.2016

O adevărată reţetă de iarnă trebuie să fie fierbinte şi consistentă – exact ca budinca pe care v-o prezentăm. Luaţi această reţetă ca bază şi pregătiţi un fel de mâncare după gustul dumneavoastră: adăugaţi ciuperci sau ardei gras, radeţi caşcaval deasupra sau folosiţi alt fel de carne tocată.

INGREDIENTE

Pentru umplutură:

  • 500 de carne tocată de vită
  • 1 ceapă medie
  • 2 morcovi mici
  • 1/2 pahare de porumb
  • 1/2 pahare de mazăre verde
  • 2 căţei de usturoi  
  • 1/4 pahare de bulion de carne sau apă
  • 2 linguriţe de pastă de roşii
  • 1/2 linguriţe de cimbru uscat
  • ulei de măsline
  • sare, piper negru proaspăt măcinat

Pentru piure:

  • 6 cartofi medii
  • 1 căpăţână mică de usturoi
  • 100 g de unt
  • 2 linguri de caşcaval ras
  • 1/4–1/2 pahare de lapte
  • sare, piper negru proaspăt măcinat

MOD DE PREPARARE

1. Tăiaţi căpăţâna de usturoi în jumătate, transversal, săraţi puţin şi ungeţi locul de tăiere cu ulei de măsline. Înveliţi în folie şi daţi la cuptorul încălzit până la 200 °С. Coaceţi 20-25 de minute.

2. Curăţaţi cartofii şi fierbeţi-i în apă puţin sărată până sunt gata.

3. Cât timp fierb cartofii, pregătiţi umplutura. Curăţaţi ceapa, usturoiul şi morcovul. Tăiaţi ceapa cubuleţe, morcovul daţi-l printr-o răzătoare, iar usturoiul tocaţi-l mărunt. Încălziţi într-o tigaie puţin ulei de măsline şi căliţi ceapa până se rumeneşte. Adăugaţi usturoiul şi morcovul şi continuaţi să prăjiţi încă 3 minute. Apoi adăugaţi carnea tocată şi prăjiţi, amestecând cu o spatulă.

Budincă din cartofi cu carne

4. Când carnea tocată se rumeneşte, turnaţi bulionul sau apa, adăugaţi mazărea şi porumbul, pasta de roşii şi cimbrul, condimentaţi cu sare şi piper. Mutaţi umplutura în forma de copt.

5. După ce cartofii sunt gata, scurgeţi apa şi puneţi cratiţa înapoi pe aragaz, la foc mic. Adăugaţi usturoiul copt pisat şi pasaţi cartofii, cu jumătate din cantitatea de unt şi caşcavalul. Turnaţi câte puţin lapte fierbinte, până obţineţi un piure consistent. Condimentaţi cu sare şi piper.

Budincă din cartofi cu carne

6. Puneţi piureul peste carnea tocată şi neteziţi. Restul de unt tăiaţi-l cubuleţe mici şi aranjaţi-le deasupra. Daţi la cuptorul încălzit la 175 °С şi coaceţi 30 de minute, până se rumeneşte.

Budincă din cartofi cu carne

Sursa