Carnea este un produs deosebit și respectiv necesită o abordare corectă. De acea, chiar dacă nu ma consider un expert în domeniu, voi încerca să vă dau câteva sfaturi.
Sfatul nr. 1. Carnea se cumpără de la piață și nu din supermarket
Carnea - nu este un iaurt sau biscuite ambalat într-o cutie standard, pe care o poți lua de pe raftul unui supermarket. Dacă doriți să cumpărați o bucată de carne de calitate, trebuie să mergeți la piață, unde alegerea se face mai ușor și carnea este de o calitate mai bună. Încă un motiv, pentru care carnea nu merită să fie cumpărată din magazine – diversele metode înșelătoare la care recurg administratorii supermarketurilor pentru ca carnea să aibă un aspect apetisant și să cântărească mai mult. Nu pentru că vânzătorii de la piață sunt cei mai onești față de vânzători, în schimb îi poți privi în ochi atunci când vei cumpăra de la ei o bucată de carne.
Sfatul nr. 2. Să aveți un vânzător de carne personal
Fiecare persoană, cu excepția vegetarienilor consumă carne cu regularitate. Este foarte bine să ai un vânzător de carne personal, care să vă cunoască, să vă propună cele mai bune bucăți de carne, să vă dea sfaturi utile și să vă facă comandă de carne, în cazul în care nu are ceea ce vă trebuie. Alegeți un vânzător, care să fie agreabil și vinde propria marfă - și nu uitați să schimbați două cuvinte de fiecare dată când faceți cumpărături la el. Restul – este o chestiune de răbdare și contact personal.
Sfatul nr. 3. Studiați culoarea cărnii.
Chiar dacă aveți vânzătorul dvs., ar fi bine să vă pricepeți cum să alegeți carnea bună. Culoarea cărnii – este indicele principal de prospețime al cărnii. Astfel, carnea de vită la sigur trebuie să fie de culoare roșie, cea de porc – de culoare roz. Carnea de vițel se aseamănă cu cea de porc, însă e mult mai roz. Carnea de oaie se aseamănă cu cea de vită, însă are o culoare mult mai închisă.
Sfatul nr. 4. Studiați aspectul cărnii
O crustă subțire de culoare roz pal sau roșu pal formată în urma uscării cărnii – este un fenomen absolut normal. Nici într-un caz însă nu se admit alte nuanțe de culori sau pete pe carne. Nu trebuie să fie mucus, iar dacă vă atingeți cu palma de bucata de carne, aceasta trebuie să rămână practic uscată.
Sfatul nr. 5. Mirosiți carnea
Ca și în cazul cu peștele, mirosul – poate indica calitatea produsului. De exemplu, carnea de vită trebuie să miroase astfel, încât să vreți să preparați imediat din ea friptură sau carpaccio. Mirosul brusc neplăcut ne sugerează, că carnea nu este proaspătă și nu merită să cumpărăm acest produs. Carnea din interior la capitolul prospețime poate fi verificată cu ajutorul unui puțin încălzit.
Sfatul nr. 6. Studiați grăsimea
Grăsimea, chiar dacă nu intenționați să o folosiți la gătit ne poate spune multe. În primul rand, grăsimea trebuie să fie de culoare albă (sau de culoarea crem în cazul cărnii de oaie). În al doilea rand, să aibă o consistență corectă (grăsimea de vită trebuie să fie fârâmicioasa, iar cea de oaie, dimpotrivă – să fie densă). Și în al treilea rand să nu aibă miros neplăcut. Iar dacă doriți să cumpărați nu doar carne proaspătă, dar și de calitate – fiți atenți la tăietura cărnii, unde grăsimea trebuie să fie extinsă pe toată suprafața.
Sfatul nr. 7. Testul la elasticitate
Situația se repetă ca și în cazul peștelui: prin apăsare, carnea proaspătă este elastică, are consistență fermă şi revine la forma.
Sfatul nr. 8. Cumpărăm carne congelată
Atunci când cumpărăm carne congelată atrageți atenție la sunet produs atunci când este atinsă, tăietura trebuie să fie dreaptă, culoarea aprinsă, care apare dacă atingi carnea cu degetul. Decongelați carnea atent. Cu cât procesul va dura mai mult timp (de exemplu în frigider), în cazul în care ea a fost congelată corect, cu atât carnea preparată va fi practic identică la gust cu cea proaspătă.
Sfatul nr. 9. Înșelăciunea cărnii
Atunci când cumpărați o bucată carne, ar fi bine să cunoașteți unde s-a aflat aceasta până a ajunge pe tejgheaua vânzătorului și câte oase are. Cu aceste cunoștințe nu veți plăti bani pentru oase și veți putea corect să calculați numărul de porții.
Sfatul nr. 10. Scopul și mijloacele
Deseori, oamenii când cumpără o bucată bună de carne, se încumetă să o strice în timpul gătitului. Aici chiar nu ai pe cine da vina decât pe tine însuți. Astfel atunci când alegeți carnea, trebuie să știți ce vreți să gătiți din ea și nu vă sfiiți să întrebați vânzătorul ce bucată carne se potrivește cel mai bine pentru mâncarea aleasă. Carnea prăjită, înăbușită, fiartă sau coaptă – trebuie să știi exact ce bucată de carne se potrivește pentru acest fel de gătit. Desigur, că nimeni nu vă interzice să cumpărați mușchi de vită și să fierbeți din el bulion – însă atunci veți plăti mai mulți bani și veți strica carnea, iar bulionul nu va fi din cel mai gustos.
Despre secretele dvs. în procesul de alegere a cărnii și unde preferați să cumpărați acest produs ne puteți împărtăși tradițional în comentarii.