Arta unește cei mai talentanți oameni și cele mai frumoase idei. Teatrele din Republica Moldova cuceresc publicul larg prin numeroasele spectacole de excepție, prezentate de actori profesioniști și dedicați în totalitate meseriei lor. Îmbinând armonios tradițiile vechi și cele actuale, instituțiile teatrale din țara noastră oferă spectatorilor șansa de a se familiariza cu cele mai noi forme expresive. Dacă nu cunoști istoricul tuturor teatrelor din Republica Moldova, acum ai ocazia să le descoperi pe fiecare în parte.
1. Teatrul Național „Mihai Eminescu”
Teatrul Naţional din Chişinău, prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia și nava pilot a spațiului cultural dintre Prut și Nistru, al cărei succesor de drept este actualul Teatru Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, a fost inaugurat oficial la 6 octombrie 1921, la inițiativa unui grup de fruntași ai vieții publice locale. Teatrul Național „Mihai Eminescu” își începe istoria pe 10 octombrie 1920. Denumirea legată de numele lui Eminescu îi este oferită din anul 1988, iar din iulie 1994, în urma unui concurs de creație, este oficializat ca Teatru Național, revigorat cu forțe actoricești tinere, foști absolvenți ale prestigioaselor școli de teatru din Moscova, Tbilisi, Iași, Chișinău.
Adresă: Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare, 79
Telefon: (022) 22-64-27
Casa de bilete: (022) 22-11-77
Detalii: https://tnme.md/
2. Teatrul Municipal de Păpuși „Guguţă”
Teatrul „Guguță” a fost fondat la 27 noiembrie 1992. Încă de la înființare este conceput ca fiind un teatru pentru copii cu specific național, având drept scop valorificarea și promovarea valorilor culturale ale neamului. De atunci şi până în prezent s-a declanşat un puternic avânt de creaţie, care se menține și astăzi cu eforturile colectivului artistic și actualului director al teatrului, Gabriela Lungu, Maestru în Artă, Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”. Teatrul deține peste 60 de spectacole, semnate de autori din literatura națională și universală. Prin realizările sale, teatrul își păstrează talentul și curajul de a semăna în sufletele celor mici bunătatea, mărinimia și spiritul demnității naționale.
Adresă: Chișinău, str. Maria Drăgan, 1
Telefon: (022) 47-61-47; (022) 47-72-55
Detalii: http://www.gugutateatru.md/
3. Teatrul „Eugène Ionesco”
Teatrul „Eugène Ionesco” este unul dintre principalele teatre din Chișinău, fondat la puțin timp după proclamarea independenței Republicii Moldova, la 11 septembrie 1991. Teatrul a fost creat la inițiativa unei echipe de actori, proaspeți absolvenți ai Școlii de Teatru „Șciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău. Eugène Ionesco și-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele. Cunoscutul regizor și actor basarabean Petru Vutcărău a fost primul regizor și director artistic al teatrului, actualmente fiind și directorul instituției.
Adresă: Chișinău, Bd. Grigore Vieru, 11
Telefon: (022) 23-38-33; 079 233 833
Detalii: https://www.facebook.com/TeatrulNationalEugeneIonesco/
4. Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” este un centru cultural ce prezintă spectacole pentru toate vârstele. Prestigiosul Teatru din Chișinău și-a început activitatea în cadrul relațiilor culturale dintre România, Rusia și Ucraina, stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial, cu spectacolul „Foișorul” de S. Marșak, pe data de 15 octombrie 1945. Profesionalismul și frumoasele tradiții spirituale atrag anual circa 90 mii de spectatori, oferind peste 500 de spectacole atât în țară, cât și peste hotare. Teatrul, pe parcursul celor 68 de stagiuni, a montat 315 spectacole după cele mai renumite basme de H. – Ch. Andersen, Frații Grimm, Carllo Collodi, J. Rodari, A. de S. Exupery, V. Dorosevici, A. S. Pușkin, N. V. Gogol, E. Svart, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Petre Ispirescu.
Adresă: Chișinău, str. 31 August 1989, 121
Telefon: (022) 24-53-73
Detalii: https://www.facebook.com/TeatrulRepublicandePapusiLicurici/
5. Teatrul Republican „Luceafărul”
Teatrul Republican „Luceafărul” ia naştere în anul 1960 la Chişinău ca rezultat al marelui dezgheţ politic şi al stringentei necesităţi de crea un teatru pentru copii şi tineret. Politica repertorială a teatrului se axează pe o bună dramaturgie universală, clasică şi contemporană şi pe noile creaţii dramatice ale scriitorilor moldoveni. Teatrul „Luceafărul” devine în anii 60-70 un epicentru al mişcării teatrale din republică, în jurul căruia se adună cele mai strălucite personalităţi ale timpului: Aureliu Busuioc, Alexandru Cosmescu, Andrei Strâmbeanu, Ion Podoleanu, Valenina Rusu-Ciobanu, Glebus Sainciuc, Mihai Dolgan, Eugen Doga, Emil Loteanu, Alexei Marinat etc.
Adresă: Chișinău, str. Veronica Micle, 7
Telefon: (022) 22-65-20; (022) 21-06-27
Detalii: http://www.luceafarul.md/
6. Teatrul poetic „Alexei Mateevici”
Teatrul „Alexei Mateevici” este un teatru din Chișinău, înființat de actorul și regizorul Andrei Vartic în baza Teatrului Poetic, fondat în anul 1977 pe lângă Filarmonica din Capitală. Instituția reprezintă singurul teatru poetic din Europa, la care se montează spectacole de folclor, precum „Miorița” şi „Toma Alimoș”, de poezie autohtonă şi după cele mai cunoscute opere românești şi universale. Teatrul Mateevici promovează poezia teatralizată. Actorii joacă pentru un public divers: de la academicieni şi politicieni până la elevi şi studenţi. Teatrul poetic prezintă spectacole de binefacere la școlile-internat, la Academia Militară și Universitatea din Tiraspol.
Adresă: Chișinău, str. Alexei Șciusev, 93
Telefon: (022) 23-88-26
Detalii: https://www.facebook.com/Teatrul-poetic-Alexei-Mateevici-773590882991083/
7. Teatrul Studio „Geneza Art”
Teatrul Geneza Art (TGA) este unul dintre teatrele independente din Republica Moldova. „Debutul” TGA a avut loc în ianuarie 2010 cu spectacolul „Floare albastră”, un omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu „îngerului său blond” - Veronica Micle. Fondatorii teatrului sunt familia Burlaca-Gologan, director - Alexandru Burlaca, director artistic - Daniela Burlaca (actriţă şi regizor). Fiecare spectacol îşi are propria individualitate şi este conceput cu ambiţie de echipă, iar scenografia spectacolelor este o axă reprezentativă a Teatrului, marcând o stilistică şi o estetică nonconformistă şi personalizată.
Adresă: Chișinău, str. Alexei Mateevici, 109/1
Telefon: 069 132 746
Detalii: https://www.genezaart.md/
8. Teatrul de Vară, fostul Teatru Verde
Teatrul Verde a fost construit în anul 1967 de către arhitecții A. Kolotovkin și T. Lomova. Situat în parcul central al culturii și recreerii, teatrul a fost proiectat pentru spectacole de grupuri și ansambluri muzicale profesionale și amatori, desfășurarea serilor creative, rapoarte de masterat de artă, spectacole de circ, concerte și altele. Teatrul deține 7500 de locuri pentru spectatori.
Adresă: Chișinău, str. Timiș
Telefon: (022) 54-11-41
9. Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
Pentru Republica Moldova, ca de altfel pentru majoritatea statelor europene, Teatrul de Operă şi Balet reprezintă o conştientizare la nivel superior a valorificării spirituale a esenţei naţionale a poporului. În favoarea acestei afirmaţii invocăm şi factorul istoric de verificare valorică şi de valabilitate a fenomenelor artistice, din moment ce în 2007 a fost marcată aniversarea a 50-a de la instituţionalizarea Operei Naţionale din Chişinău.
Adresă: Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare, 152
Telefon: Anticamera: (022) 24-41-63; Casa de bilete: (022) 24-51-04
Detalii: http://www.tnob.md/
10. Teatrul de revistă „Ginta Latină”
Instituţia teatral-concertistică CCA „Ginta Latină” a fost fondată în anul 1989. Trupa a fost creată de către marele Om de teatru Ion Sandu Şcurea în baza grupului de tineri actori, absolvenţi ai Conservatorului de Stat şi a actorilor cu experienţă din teatrele chişinăuiene. Denumirea de „Ginta Latină” i se acordă teatrului în anul 1990. Instituția și-a axat activitatea pe șase domenii prioritare: spectacole teatrale; turnee în teritoriu sau străinătate; activitate muzical-concertistică; activitate cultural-ştiinţifică; spectacole omagiale; participare la festivaluri naţionale şi internaţionale.
Adresă: Chișinău, str. Sfatul Țării, 18
Telefon: (022) 23-21-54
Detalii: https://gintalatina.md/
11. Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”
Teatrul a fost fondat în anul 1990 de către Alexandru Grecu. Instituția este de factură modernă: profesează un text incitant, sintetizat organic cu dansul, cântecul, expresia corporală. În 28 ani de activitate Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” a realizat numeroase spectacole, a participat la mai multe festivaluri şi concursuri naționale și internaționale, obţinând trofee importante.
Adresă: Chișinău, str. Mihai Eminescu, 55
Telefon: Casa de bilete: (022) 20-28-90; 069 416 078
Telefon: Organizator spectacole: (022) 20-28-94; 069 368 274; 061 171 906; 079 748 302; 068 808 571
Detalii: https://satiricus.md/ro/home
12. Teatrul dramatic municipal „Pe strada Trandafirilor”
Teatrul a fost instituit în anul 1978 la Chișinău ca teatru-studio. În repertoriul acestuia se regăsesc piese contemporane ale dramaturgilor ruşi și europeni. Datorită fondatorului teatrului şi regizorului–şef, Iurii Harmelin, până la începutul anilor 1990 teatrul-studio de pe strada Trandafirilor era considerat una dintre cele mai „avangardiste” instituții teatrale din Republica Moldova. Teatrul a fost remarcat şi îndrăgit de spectatori datorită repertoriului original şi actorilor plini de talent. Timp de 30 de ani pe scena teatrului dramatic municipal au fost montate peste 150 de spectacole din dramaturgia rusă şi universală.
Adresă: Chișinău, bd. Cuza-Vodă, 19/3
Telefon: (022) 76-98-55
13. Teatrul Laborator „Arta și Gândul”
Teatrul Laborator „Arta și Gândul” include: studio cinematografic, teatru, dans, plastică, poezie, dramaturgie etc. Este un laborator de reflecție a artei prin îmbinarea diferitor gânduri, emoții, tematici, genuri și stiluri. Echipa este compusă din oameni creativi, entuziaști, cu spirit de inițiativă, interesați de artă și de cultură.
Adresă: Chișinău, str. Pușkin, 24 (UNITEM, et. 4)
Telefon: 069 544 328
Detalii: https://www.facebook.com/Teatrul.Laborator.Arta.si.Gandul/
14. Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”
Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov” din Chișinău a fost înființat la 5 noiembrie 1934 la Tiraspol. În 1940 teatrul a fost mutat la Chișinău. În timpul celui de-al doilea război mondial, instituția teatrală a fost evacuată în Turcmenia. Trupa și regizorii teatrului se aflau într-o permanentă căutare a unor noi forme de expresie, noi modalități de transmitere a mesajului către spectator, realizând spectacole de excepție care s-au bucurat de aprecierea publicului și a criticilor.
Adresă: Chișinău, str. Vlaicu Pârcălab, 75
Telefon: (022) 22-32-77; (022) 22-33-62
Detalii: https://chehov.md/
15. Teatrul Epic de Etnografie şi Folclor „Ion Creangă”
Teatrul Epic de Etnografie şi Folclor Ion Creangă din Chişinău a fost fondat în anul 1989. Instituția și-a propus să identifice, să recupereze și să restituie, să stimuleze și să protejeze datinile și obiceiurile practicate cu prilejul anumitor sărbători. Cum sunt ele valorificate pe scena „Casei Mari” a Teatrului, puteți aprecia oricând simțiți necesitatea. Aici spectatorul are posibilitatea de a se integra în adevăratul spectacol al farmecului tradiţiilor populare şi de a interacţiona cu actorii – cei care însufleţesc esenţa obiceiurilor şi folclorului păstrate în timp.
Adresă: Chișinău, str. Ghioceilor, 1
Telefon: (022) 85-49-85
Detalii: https://www.facebook.com/teefioncreanga/
16. Teatrul Armatei Naţionale
Teatrul Armatei Naționale a fost fondat la 27 martie 2000. Instituția activează pe lângă Ministerul Apărării, în frunte cu directorul Victor Ignat. Primul spectacol montat de Teatrul Armatei Naţionale a fost „Cele trei daruri” de V. Bădiţă, în regia lui V. Ignat, scenografia – N. Andronache. Pe parcursul anilor 2000-2002 au fost prezentate mai multe spectacole, printre care: „Tribunalul” de N. Makaionok, „Tot răul de la femei”, „Cuiul lui Pepelea”, „Arvinte şi Pepelea” de V. Alecsandri, „Copilul teribil” de N. Esinencu etc. Teatrul Armatei Naţionale dispune de un sediu propriu şi, prin colaborare cu Pretura Buiucani şi cu sprijinul Ministerului Apărării şi al Ministerului Culturii, s-a transformat într-un centru de cultură pentru copii şi tineret.
Adresă: Chișinău, str. Vasile Lupu, 53 - pe teritoriul unității militare
17. Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din oraşul Bălţi
Prima clădire a Teatrului Muzical Dramatic „Vasile Alecsandri” a fost inaugurată în anul 1934 şi se numea Teatrul „Scala”. Din 1966 Teatrul Moldovenesc-Rus din Bălţi poartă numele lui Vasile Alecsandri. La 19 ianuarie 1970, colectivul teatrului este reorganizat în Teatrul Moldovenesc Muzical Dramatic şi Teatrul Rus. La 26 ianuarie 1990, printr-o decizie a Guvernului, Teatrului „Vasile Alecsandri” i se conferă statut „Naţional” – primul dintre teatrele dramatice din Republică. De la 11 august 1957 şi până în prezent pe scena bălţeană au văzut lumina rampei sute de spectacole.
Adresă: Bălți, Piața Vasile Alecsandri, 1
Telefon: (231) 2-00-05; (231) 2-20-83
Detalii: https://tnb.md/
18. Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu-Hașdeu”
Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul este un teatru republican, fondat în anul 1987 de către o trupă de absolvenți ai Universității de Arte din Chișinău, în frunte cu regizorul și actorul Victor Ignat. Din anul 2000, instituția teatrală se află sub bagheta actorului și regizorului Sandu Țurcanu, iar în 2009 conducerea teatrului a fost preluată de către Rodica Ciobanu.
Adresă: Cahul, str. 31 August 1989, 9b
Telefon: 069 330 309; 078 141 936
Detalii: https://www.facebook.com/teatrulhasdeu/
19. Teatrul de Dramă și Comedie „Nadejda Aronețkaia”
Teatrul dramatic de stat „Nadejda Aronețkaia” este unul dintre primele teatre moldovenești. Acesta se află în orașul Tiraspol din Republica Moldova (zona separatistă transnistreană). Instituția teatrală a fost fondată în anul 1930. De-a lungul istoriei sale, teatrul a prezentat peste 200 de spectacole moderne și clasice, vizionate de peste 9 milioane de telespectatori.
Adresă: Tiraspol, str. 25 Octombrie, 130
Telefon: 0533 91 450
Sursa: MamaPlus.MD