Febra copilului le poate da bătăi mari de cap părinților. Cu părere de rău, nu toți părinții iau în considerare recomandarea medicilor de a administra paracetamolul doar după ce temperatura corpului depășește 38,5 grade Celsius și încearcă să ”prevină” creșterea febrei, administrând acest preparat în prealabil. O altă problemă ar fi dozele de paracetamol administrate copiilor. Potrivit medicului de familie Aurelia Gherman, dozele mari pot fi fatale pentru copii, iar cele mici nu au niciun efect.
”Principalul motiv de ingrijorare asociat cu Paracetamolul este toxicitatea hepatică în urma administrării de doze mari, care pot fi fatale în cazul în care nu sunt tratate în mod corespunzător. În practica mea, întâlnesc des situații cand părinții administrează copiilor doze prea mici care nu reușesc să aibă efectul dorit, doze prea mari de Paracetamol sau administrări prea dese in 24 h.
Doza pentru PARACETAMOL este de 10-15 mg/kg - doză unică. De exemplu, unui copil de 14 kg i se va administra 140 mg paracetamol sau 5,8 ml sirop Paracetamol 120mg/5ml. Intervalul de timp între administrări trebuie să fie de 4-6 ore. Nu mai mult de 4 ori pe zi. Paracetamolul începe să acționeze abia peste 20-30 minute, nu trebuie să măsurați febra peste 5 minute.”, subliniază medicul de familie Aurelia Gherman.
Cum ne dăm seama că Paracetamolul își face efectul?
- Administrați medicamentul
- Așteptați 30 minute
- Măsurați temperatura
- Dacă temperatura a scăzut măcar cu 0,1 C, înseamnă că acționează
- Continuăm să dăm cât mai multe lichide de băut copilului
Nu folosiți Paracetamol dacă:
- copilul este icteric, are ochi gălbui, fața gălbuie
- copilul a fost diagnosticat cu o afecțiune metabolică, probleme la nivelul ficatului, hepatite
- copilul are o reacție alergică