mamaplus

Kinetoterapeut: ”Copiii nu trebuie lăsați cu casca la locurile de joacă. Există risc de strangulare”

-
//
16.06.2022

Purtarea căştii de protecție când copilul merge pe bicicletă este deosebit de importantă, principalul rol al acestei căşti fiind de a proteja capul la un eventual impact. Însă pentru ca o astfel de cască să fie eficientă ea trebuie să fie aşezată corect pe cap. În caz contrar nicio cască nu va proteja eficient, susține kinetoterapeutul Coralia Tudor. Este foarte important ca părinții să respecte întocmai regulile de utilizare a căștii de protecție și, mai ales, locurile în care copilul o poartă. În anumite cazuri viața copilului poate fi în pericol.

Condițiile unei purtări corecte a căștilor de protecție:

  • Să fie măsura potrivită;
  • Casca trebuie să acopere fruntea, iar între cască și sprâncene trebuie să rămână un spaţiu de aproximativ 1 cm (2 degete);
  • Curelușele trebuie reglate la dimensiunea capului . Acestea trebuie să formeze Y-ul în jurul și sub ureche. Să fie suficient de largi, dar nu strâmte, suficient cât să încapă un deget. Tridentul de închidere al cureluşelor trebuie să fie întotdeauna sub bărbie.
  • Rotița din spate trebuie strânsă până când casca se fixează. Nu balansează, nu se mișcă în față-spate, nu cade pe ochi, nu se ridică pe frunte;

Cum putem verifica corectitudinea poziționării căștii?

  • Punem copilul să miște capul sau să caște. Dacă în acel moment casca se deplasează înseamnă ca nu este fixată bine.
  • Copiii nu trebuie lăsați cu casca la locurile de joacă. Există riscul să se agațe în ea și să se stranguleze.

Ciclismul aduce peste un sfert de milion de copii pe an în departamentele de urgență din SUA. Peste 40 la sută din toate decesele cauzate de rănile capului în timpul mersului pe bicicletă se întâmplă la copiii cu vârsta cuprinsă între 4- 14 ani, mai punctează kinetoterapeutul Coralia Tudor.

mamaplus