mamaplus

Irina Batîr, despre riscurile la care ne expunem atunci când ne facem manichiura cu ojă semipermanentă

-
//
18.04.2019

Nu este o noutate că manichiura semipermanentă ne pune sănătatea în pericol. Cu toate acestea, tot mai multe femei apelează la serviciile specialiștilor în domeniu, preferând să nu piardă timpul îngrijindu-și unghiile acasă. Medicul dermatolog Irina Batîr ne-a vorbit despre pericolul la care ne expunem atunci când mergem la salon.

Irina Batîr
medic dermatolog

Ce riscuri ne asumăm atunci când ne facem manichiura?

La început se poate schimba doar culoarea unghiei, să devină ușor mai galbene, alteori mai fragile, friabile, sau, din contra, unghia se poate îngroșa și deveni mai fărâmicioasă. În acest caz, vorbim despre un process care a afectat și lama unghială, iar cu o astfel de problemă trebuie neapărat să apelăm la un dermatolog, care-i va recomanda un tratament intern.

Cât este de periculoasă tăierea cuticulei?

Cuticula are rol de protecție, respectiv, când e înlăturată, riscă să pătrundă diferiți agenți bacterieni, care în timp pot să ducă la formarea panarițiului, o infecție acută, caracterizată printr-o o inflamaţie care poate evolua în câteva ore sau în câteva zile şi presupune creşterea în volum a degetului, înroşirea acestuia şi o durere zvâcnitoare.

Ce efecte poate avea expunerea repetată a mâinilor și unghiilor la lumina UV?

Doza de ultraviolete pe care o primești în timpul unei manichiuri semipermanete este mică, dar intensă. De-a lungul timpului, această expunere se poate acumula și cauza leziuni cutanate.

mamaplus

Ce facem în cazul în care am depistat unele modificări la nivelul unghiilor?

Dacă am observat unele modificări la nivelul lamei unghiale, ar fi bine să mergem la un specialist, pentru a vedea de ce origine sunt infecțiile: bacteriene, modificări distrofice sau fungice. Dacă sunt infecții fungice și continuăm să ne facem manichiura semipermanentă, să aplicăm razele ultraviolet, infecția se va extinde mult mai repede la toate unghiile.

Ce sfaturi utile le-ați putea oferi femeilor care practică această procedură?

Înainte de a merge la salon, ia câteva măsuri de precauție:

  • Folosește protecție solară pentru mâini
  • Îmbracă mănuși de protecție
  • Fii atentă la ustensilele pe care le folosește specialistul, acestea trebuie să fie bine dezinfectate
  • În plus, nu uita să consumi alimente bogate în biotină (ficat, albuş oului, soia), care oferă rezistenţă unghiilor.

Sursa: Mamaplus.MD