

Nu este o noutate că manichiura semipermanentă ne pune sănătatea în pericol. Cu toate acestea, tot mai multe femei apelează la serviciile specialiștilor în domeniu, preferând să nu piardă timpul îngrijindu-și unghiile acasă. Medicul dermatolog Irina Batîr ne-a vorbit despre pericolul la care ne expunem atunci când mergem la salon.
La început se poate schimba doar culoarea unghiei, să devină ușor mai galbene, alteori mai fragile, friabile, sau, din contra, unghia se poate îngroșa și deveni mai fărâmicioasă. În acest caz, vorbim despre un process care a afectat și lama unghială, iar cu o astfel de problemă trebuie neapărat să apelăm la un dermatolog, care-i va recomanda un tratament intern.
Cuticula are rol de protecție, respectiv, când e înlăturată, riscă să pătrundă diferiți agenți bacterieni, care în timp pot să ducă la formarea panarițiului, o infecție acută, caracterizată printr-o o inflamaţie care poate evolua în câteva ore sau în câteva zile şi presupune creşterea în volum a degetului, înroşirea acestuia şi o durere zvâcnitoare.
Doza de ultraviolete pe care o primești în timpul unei manichiuri semipermanete este mică, dar intensă. De-a lungul timpului, această expunere se poate acumula și cauza leziuni cutanate.
Dacă am observat unele modificări la nivelul lamei unghiale, ar fi bine să mergem la un specialist, pentru a vedea de ce origine sunt infecțiile: bacteriene, modificări distrofice sau fungice. Dacă sunt infecții fungice și continuăm să ne facem manichiura semipermanentă, să aplicăm razele ultraviolet, infecția se va extinde mult mai repede la toate unghiile.
Înainte de a merge la salon, ia câteva măsuri de precauție:
Sursa: Mamaplus.MD