mamaplus

Elena Ozun: “Dacă tu nu mănânci broccoli de față cu copilul tău, nu te aștepta că el să-l mănânce”

-
//
08.07.2021

Mama unui băiețel de aproximativ 2 anișori și nutriționista Elena Ozun este adepta unui mod de viață sănătos și prin exemplul propriu îi oferă micuțului său o bună educație alimentară. Pentru că are cunoștințele și experiența necesară, Elena a împărtășit câteva recomandări care s-ar putea să le ajute pe mămici să se descurce mai bine atunci când copilul refuză anumite alimente sau să fie deschis să guste ceva nou.

Așadar, cum să faci așa încât copilul tău să fie un mâncăcios și să fie mereu deschis la experimente culinare? Vezi în continuare recomandările nutriționistei:

  • De la 6 luni (începutul diversificării) până la 1 an și 6 luni oferă-i cât mai multe alimente diferite posibil ca să facă cunoștință cu gusturi, texturi, culori, consistență. Bebelușii până la această vârstă sunt foarte deschiși să exploreze și tratează alimentele ca pe jucăriile noi.
     
  • Niciodată nu impune și nu ruga copilul ca să mănânce. Aceste aspecte sunt calea directă către un copil mofturos la mâncare și unul foarte selectiv.
     
  • Ține cont de semnele pe care ți le arată copilul când s-a săturat și nu mai vrea să mănânce.
     
  • Amână hrănirea copilului cu biscuiți, pâine albă, covrigei din comerț până la minim 2 ani pentru că aceste alimente pot deveni cu ușurință preferatele lor (de acest lucru se ocupă producătorii).
     
  • Mănâncă cu el la masă mereu. Ideal cu toată familia.
     
  • Crează o atmosferă frumoasă și arată-i cum știi tu să te bucuri de mâncare. Părinții copilului sunt mereu cel mai bun model pentru el (până la o anumită vârstă). Cum le zic mămicilor la consultație: “Dacă tu nu mănânci broccoli de față cu copilul tău, nu te aștepta că el să îl mănânce”.
     
  • Lasă copilul să fie independent. Pune-i în față mâncarea și permite-i să exploreze, să se murdărească din cap până în picioare și să învețe. Acesta este un punct esențial!

Consultanta în nutriție Elena Ozun spune că, dincolo de toate explicațiile și povețele pe care le oferă zilnic copiilor, fiecare părinte ar trebui să înceapă de la el și propriul exemplu. 

”Vrei un copil fericit? Atunci tu trebuie să fii un om fericit! Vrei un copil respectuos? Atunci tu trebuie să respecți oamenii din jur. Vrei un copil care știe să se aprecieze? Atunci tu trebuie să înveți să te apreciezi.  Începe de la tine! Alimentația până la 2 ani are efect pe termen lung asupra tuturor aspectelor vieții copilului.”, susține specialista.