

Una din cele mai frecvente cauze ale adresării la medicul pediatru sau ORL este durerea de urechi la cei mici. Fiind numite în lumea medicală și otalgii, durerile de urechi pot fi localizate într-o singură ureche sau în ambele, iar cauzele apariției acestei afecțiuni sunt diferite. Este foarte important ca părinții să urmărească toate simptomele pe care le are copilul și să respecte întocmai instrucțiunile specialiștilor pentru a evita astfel anumite urmări nadorite. Medicul otorinolaringolog Marina Trofimciuc a realizat un ghid util de prim ajutor în caz că nu aveți posibilitate să vă consulte de urgență medicul.
Durerea resimțită în ureche poate ține nemijlocit de structurile auriculare, cât și de organele învecinate care își proiectează durerea în această zonă:
”Aspirați, puteți picura soluție fiziologică sterilă, călduță pentru a înmuia secrețiile sau să folosiți unidoze cu apa de mare. Folosiți un decongestionant corespunzător vârstei (Oximetazolina, Xylometazolina, Fenilefrina). Doar după ce respirația nazală cât de cât s-a ameliorat puteți folosi spray-duș nazal.”, recomandă medicul ORL Marina Trofimciuc.
Chiar dacă durerile de urechi nu sunt un motiv de panică, există și cazuri în care ar trebui să vă adresați urgent la medic, în special când copilul are febră. În cazul sugarilor se recomandă asistență medicală rapidă atunci când temperatura depășește 38 de grade Celsius.
Vizita la medic trebuie efectuată și atunci când durerile sunt severe, frecvente și se opresc brusc. Această situație ar putea ascunde o cauză serioasă, adică ruptura de timpan.