mamaplus

Dr. Mihai Craiu: ”Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor! Dacă obsevați asta, mergeți urgent la doctor!”

-
//
04.11.2021

În unele poze cu bliț ale copiilor putem observa că au pupilele roșii, ceea ce nu este în niciun caz un semnal de alarmă, afirmă medicul pediatru Mihai Craiu. Mai rău este atunci când pupilele copilului sunt de culoare alba.  În acest caz este necesar să faceți analize suplimentare, pentru că ar putea fi vorba despre o afecțiune oftalmologică gravă.

”V-ați uitat la pozele copiilor dumneavoastră cu mare atenție? Extrem de rar părinții unui copil mic, cu serioase probleme oftalmologice, remarcă, înaintea medicului, existența leukocoriei. Adică aspectul albicios al pupilei, atunci când se fac poze cu bliț. De obicei suntem supărați când copiii noștri apar cu pupilele roșii în pozele de familie. Rosu este bine, dragilor. Alb este FOARTE RĂU! Există o aplicație de smartphone ce diagnostichează tulburări grave oculare (cum este retinoblastomul, o formă de cancer la ochi) prin simpla analiză a fotografiilor de familie.

Uitați-vă la imaginile din articol. Apoi la pozele de familie. Dacă pupila apare albă și nu roșie, la poza cu bliț, mergeți la medicul dumneavoastră, pentru reevaluare, cu acel copil!”, scrie dr. Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.

mamaplus

Potrivit specialistului în pediatrie, retinoblastomul este cea mai frecventă tumoră intraoculară primară malignă în copilărie și afectează preponderent sugarii și copiii mici. Retinoblastomul este responsabil pentru 5% dintre cazurile de orbire la copii și 1% dintre cazurile de mortalitate la copii, atunci când se extinde dincolo de globul ocular.

Poate afecta un ochi sau ambii. Vârsta medie de diagnosticare este de 18 luni. Copiii se pot naște cu retinoblastom, dar boala este rar diagnosticată la naștere. Poate apărea și la adulți, dar mai rar.

Semnele la care să fie atenți părinții

Copiii cu retinoblastom pot prezenta simptome diferite sau pot să nu resimtă deloc simptome (mai ales atunci când retinoblastomul este incipient). Simptomele frecvente includ:

  • leucocorie – un reflex de lumină albă care apare la anumite unghiuri atunci când o lumină strălucește în pupilă.
  • strabism – o aliniere necorespunzătoare a ochilor, unde unul sau ambii ochi nu par să privească în aceeași direcție. În timp ce strabismul nu este întotdeauna un simptom al retinoblastomului, trebuie luat în considerare ca posibil simptom și pentru alte probleme.
  • afectarea vederii;
  • copiii cu retinoblastom pot prezenta durere, înroșire sau umflare a unuia sau a ambilor ochi;
  • pupilă albă, schimbarea dimensiunii sau culorii irisului.

Deoarece această afecțiune afectează retina, vederea copilului este în pericol. Orbirea parțială sau totală la unul sau ambii ochi este o posibilă complicație.