Fiecare părinte cunoaște bine acele momente dificile când copilașul întâlnește dificultăți și îi este frică să meargă la baie. În rezultat, suferă de constipație, iar dacă scaunele devin tot mai rare sau dificile și lipsesc o perioadă mai lungă de câteva săptămâni, ar fi vorba despre constipația cronică la copil. Constipația cronică este o încetinire a tranzitului, ce durează mai mult de 2-3 săptămâni, fiind însoțită de durere și disconfort abdominal, scăderea poftei de mâncare din cauza senzației de ”burtă prea plină”, erupții cutanate și tulburări de comportament alimentar. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale constipației cronice la copii este blocajul psihologic.
”Copiii care au avut unul sau două scaune tari, dureroase la eliminare, pot avea tendința de a reține materiile fecale săptămâni în șir, de frica repetării durerii. În timp, materiile fecale reținute se întăresc și, astfel, se formează un cerc vicios. Chiar dacă este convins de părinte să facă eforturi pentru eliminarea scaunului, durerea resimțită îl va determina să nu o facă.
Practic, în constipația psihogenă copilul asociază sentimente și senzațîi neplăcute cu actul defecării, producându-se un blocaj. Acesta refuză încordarea mușchilor colonului și relaxarea anusului, inhibînd eliminarea materiilor fecale. Se va cumula astfel o cantitate mare de reziduuri în intestin, care va deveni tot mai dificil de eliminat.”, explică medicul neurolog-pediatru Andrei Bunduchi într-un articol.
Care sunt cauzele constipației psihogene?
Specialistul afirmă că problema poate apărea și din cauza unui conflict dintre părinți și copil. Se poate întâmpla ca cel mic să se scape pe el, iar părinții să-l certe sau chiar să-l umilească după aceea. În rezultat, copilul va deveni anxios și va evita să meargă la baie.
”În cazul copiilor care suferă de constipație psihogenă, tranzitul intestinal functionează absolut normal, însă blocajul se produce de la nivel mental.”, a mai adăugat medicul.
Cum se tratează constipația psihogenă – sfaturi utile pentru părinți
Atunci când va fi înlăturată cauza problemei, situația se va rezolva de la sine. Este importantă comunicarea cu copilul, pentru că doar astfel părintele va reuși să îl calmeze și să-i ușureze astfel procesul defecării.
Mai mult decât atât:
- Află ce anume a trăit și și-a imaginat copilul atunci când a început problema și de ce refuză să o depășească;
- Ajută-l să înțeleagă că există o diferență între ceea ce simte el și procesul fiziologic în sine, teama lui este în plan afectiv și ea blochează și procesul fiziologic.
”Explică-i de ce doare și spune-i că ești acolo alături de el pentru a face lucrurile mai ușoare. Puteți cânta un cântecel în timp ce stă pe oliță, așa încât să nu-și mai dea seama cum trece timpul. Explică-i pe înțelesul lui de ce e bine să facă caca și că toată lumea face asta zi de zi. Dacă aveți animăluțe, i le poți da că exemplu. Va fi mult mai ușor să îl faci să înțeleagă.
Pentru a elimina starea de anxietate, poți să îi faci puțin masaj pe abdomen pentru a-i relaxa mușchii care susțin vezica, ajutând la intensificarea activității intestinale. Laudă-l atunci când a reușit, transformă asta într-o victorie, într-un moment de bucurie generală. Încurajează-l că și mâine să procedeze la fel.
Odată problema rezolvată, asigură-te că micuțul are un program regulat de mers la toaletă, așa încât să eviți repetarea constipației. Poți stabili un ritual privind mersul la toaletă.”, subliniază medicul neurolog-pediatru Andrei Bunduchi.
În cazul în care problema persistă mai mult de o săptămână este necesar să vă adresați după ajutor la medicul pediatru sau la un psiholog.