Recent, în capitală s-a desfășurat un seminar unic de 4 zile cu denumirea „Dragoste și responsabilitate”, organizat de Școala de caritate a Maternității Conștiente, în particular de Ecaterina Mikitenko. Autorul seminarului este cunoscutul psihoterapeut din Moscova Galina Maslennikova. Desigur, noi nu am putut rata acest eveniment, pentru că publicul nostru țintă este format din mămici și viitoare mămici, de aceea am ținut să discutăm cu doamna Galina despre concepția și nașterea naturală, contracepție și seminare care ajută la obținerea atât de doritului statut de părinte.

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes?

Galina Maslennikova – psihoterapeut de familie (or. Moscova), trainer de planificare naturală a familiei, director al Institutului Independent al Familiei și Demografiei, expert al Institutului European al Educației de Familie.

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? Doamna Galina, afirmați că și un cuplu căruia i s-a pus diagnosticul de „infertilitate” poate concepe un copil? Cum este posibil?

Afirm cu încredere că în anii de practică și colaborare cu colegii din diferite țări, 80 la sută dintre cuplurile considerate infertile, de fapt, nu sunt așa. Pur și simplu, în prezent, posibilitățile sănătății reproductive sunt limitate. Acest lucru este legat de ecologie și ritmul vieții. Soții nu își pot crea condiții pentru o concepție de succes, pentru că majoritatea bolilor și problemelor au origine psihosomatică, născută în conștiința noastră.

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? Uneori trebuie să lucrați ani de zile cu un cuplu, pentru ca acesta să poată concepe un copil. Care sunt barierele?

Oricât de ciudat ar părea, dar uneori soții pur și simplu nu știu de unde apar copiii. Ei cunosc bine alte domenii: muzică, politică, dar nu știu deloc cum să se descurce în lumea lor și cea a partenerului. Iar acesta este, probabil, aspectul principal în concepția naturală.

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? În cadrul seminarelor, vorbiți mult despre concepția naturală. Însă chiar și după o concepție naturală vine nașterea, care, în condițiile medicinei moderne, probabil nu poate fi numită naturală. Ce credeți la acest subiect?

Problema principală a medicinei moderne – și nu doar în Moldova, ci și în toată lumea – este supravegherea agresivă a sarcinii și nașterii. Agresivitatea constă în faptul că sunt utilizate tehnologii care, cu foarte puține excepții, sunt absolut inutile. Sarcina și nașterea sunt un proces programat de natură, el nu necesită intervenții din exterior. Nașterea naturală este cea care nu implică tehnologii suplimentare, cum sunt stimularea sau cezariana. Vreau să subliniez că nu sunt împotriva practicilor medicale, care au atins culmi înalte, dar uneori ele sunt folosite nepotrivit. Principalul participant al nașterii este totuși copilul. Poate nu o să mă credeți, dar cu el ne putem oricând înțelege despre timpul și locul nașterii, despre alimentația mamei în timpul nașterii. La seminare le învăț pe mămici să vorbească cu micuții în timpul sarcinii.

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes?

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? Să ne transpunem cu câteva secole în trecut. Atunci absolut toate nașterile erau naturale, însă și mortalitatea era foarte înaltă. Sunt totuși atât de bune nașterile naturale?

Da, într-adevăr, mortalitatea era mai înaltă, dar și numărul nașterilor era mai mare ca astăzi, iar condițiile erau absolut necorespunzătoare. Există o istorioară interesantă legată de dr. Semmelweis. Cu aproximativ o sută de ani în urmă el a propus medicilor obstetricieni să se spele pe mâini înainte de a primi nașterea. Mulți medici s-au simțit jigniți de această propunere, deoarece considerau că mâinile medicului sunt absolut curate. Dar acesta a fost un pas mare spre reducerea substanțială a mortalității. Astfel de „inovații” au fost destul de multe. 

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? Putem numi aceste inovații ca fiind nefirești, împotriva naturii?

O parte din tehnologiile aduse de medicina modernă sunt, într-adevăr vitale, pentru că sarcina noastră nu este să nu întoarcem în adâncul istoriei și să inventăm din nou bicicleta. Pe de altă parte, natura noastră umană se adaptează ușor la condițiile în permanentă schimbare și depinde atât de mult de voința și dorința mamei, încât uneori face minuni. În confirmarea acestei teze voi povesti experiența minunată a moașei Stanislawa Leszczyńska. Aceasta a fost prizonieră în lagărul de concentrare Auschwitz și a moșit acolo. Numărul copiilor născuți în aceste condiții absolut dificile și antisanitare a depășit 3000. Iar acolo nu existau nici apă, nici scutece, nici echipamente medicale. Toate nașterile s-au terminat cu bine, și asta pentru că mamele, ajunse în acele condiții, la nivelul instinctelor de autoconservare și de conservare a viitoarelor generații, voiau să dea copiilor lor tot ce era mai bun. În plus, toate mamele erau extenuate și malnutrite, însă își alăptau micuții în mod natural. Oare nu e minunat?

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes?

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? Dacă am abordat problema creșterii și scăderii natalității, aceasta depinde în mod direct, probabil, de existența sau lipsa contraceptivelor. Care este atitudinea dumneavoastră față de acestea?

Dacă e să ne gândim din punct de vedere medical, contracepția nu are nici o relație cu medicina. Mai exact, aș numi-o comercială, pentru că producerea de contraceptive aduce miliarde. În plus, este un element al sistemului politic, în care unul dintre factorii dominanți este controlul numărului de populație. Pentru că, după părerea unor conducător, există națiuni care nici nu ar trebui să se înmulțească.

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? Dar nu putem presupune că omenirea, folosind contracepţia, a devenit mai responsabilă? Poate că oamenii preferă să asigure o viaţă demnă unui copil decât o viaţă chinuită pentru patru?

Cred că nu este adevărat. Un rol aparte o are şi încrederea oarbă în medic. Dacă acesta a spus că femeia trebuie să ia pastile, nimeni nu îndrăzneşte să îl contrazică. Iar cât priveşte viaţa demnă pentru copii, vreau să spun că nu există nimic mai bun şi mai frumos decât să dăruieşti copilului tău frăţiori şi surioare. Are valoare ceea ce obţii cu forţele proprii. Dacă copilul dumneavoastră a reuşit să facă studii, să se angajeze singur la serviciu, să se întreţină independent, înseamnă că aţi făcut totul corect. Dacă educaţi un singur copil, nu aveţi altă alternativă decât să educaţi un egoist. 

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? Există o categorie de cupluri numite „childfree”. Aceşti oameni refuză conştient să aibă copii. Cum credeţi, de unde provine această tendinţă?

În ultimele secole, în societate s-a format un standard psihologic al învingătorului. Omul este educat şi perceput ca individ care trebuie să ia şi să primească. Totul a început în anul 1946, când a fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a fost introdusă noţiunea de „sănătate”. Acum ştim că sănătatea nu este doar lipsa bolilor, ci şi starea de bunăstare psihică, fizică şi socială. Iar factorul principal al lipsei de bunăstare în sferele descrise mai sus a devenit sarcina. Aşa au apărut tot felul de contraceptive, avorturile au devenit, în unele ţări, absolut legale, iar aşa-numitul „save sex” a intrat în modă. Relaţiile libere şi viaţa în plăcere – iată originile direcţiei „childfree”, atât de populare în prezent.

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes?

Concepția naturală – revenire la origini sau garanție a unei familii de succes? În concepţia naturală, după părerea dumneavoastră, un rol important îl are spontaneitatea. În ce sens?

Spontaneitatea fură din familie farmecul tainei, transformă intimitatea în ceva obişnuit, determinat doar fiziologic. Un anumit ritm, stabilit de comun acord, întoarce sărbătoarea în familie. Pentru întâlnire vă puteţi pregăti din timp, ca pentru o sărbătoare, pentru că pregătirea de sărbătoare aduce la fel de multă bucurie ca sărbătoarea în sine. Acest lucru este foarte important pentru femeie şi foarte util pentru bărbat, deoarece în loc de răceală şi slăbiciune, despre care se vorbeşte acum atât de mult, în familie intră căldura feminină şi forţa masculină.

Ţineţi minte un lucru – puteţi respecta toate condiţiile pentru o concepţie de succes şi să nu reuşiţi, dar puteţi concepe o nouă viaţă absolut spontan. Este important doar să tindeţi nu spre a avea copii, ci spre a deveni părinţi.

A pregătit Ecaterina Zadvornaia