La momentul actual, pe piață există o multitudine de produse de igienă menite să le asigure femeilor confortul necesar în perioada menstruației. Pe lângă avantajele pe care le au aceste produse, mai sunt și câteva aspecte negative de care femeile ar trebui să țină cont. Absorbante, tampoane sau cupe menstruale – fiecare femeie alege opțiunea care i se potrivește cel mai bine, dar ar trebui să asculte și părerile specialiștilor despre aceste produse. Medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat a făcut câteva precizări cu privire la aceste produse de igienă pentru femei.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului.”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Potrivit recomandărilor producătorilor de cupe menstruale, acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore. Specialista susține însă că este o practică destul de riscantă și nu le recomandă femeilor să facă asta.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții.”, a subliniat ginecologul Angela Stratulat.

Cât despre avantajul reutilizării cupei menstruale, medicul spune că nu este atât de esențial, întrucât sănătatea ar trebui pusă pe primul loc.

”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii. Eu mereu spun: renunțați l un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii.”, a subliniat specialista.

Medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.