mamaplus

Sabina Efros, despre cum e să crești 3 copii vegetarieni

-
//
12.07.2020

De mai bine de 2 ani, soții Cristian și Sabina Efros și-au schimbat stilul de viață. Cuplul împreună cu cei 3 copii ai lor se alimentează vegetarian, astfel în bucătăria lor nu găsești carne, pește și produse lactate. Cum s-a schimbat viața acestora de când au adoptat dieta vegetală, ne va povesti tânăra mămică!

mamaplus

Cum mi-ai putea descrie familia ta?

Suntem o familie cu viziuni nestandarde asupra creșterii copiilor, alimentației și altor aspecte ale vieții. Alegem conștient, tindem mereu spre dezvoltare.

De cât timp ați adoptat stilul de viață vegan și cum s-a schimbat viața voastră între timp?

Am început toată aventura mai mult de doi ani și jumătate în urmă. Inițial urmăream doar scopul de a renunța la lactate. Dar pe parcurs a venit natural ideea să excludem toate produsele de origine animală din alimentația întregii familii. Între timp s-au schimbat foarte multe, la general aș zice că am devenit mult mai conștienți în toate aspectele vieții.

V-ați convins unul pe celălalt sau ați decis împreună să vă alimentați vegetal?

Mereu am fost pe aceeași undă cu soțul. Discutam mult la acest subiect, analizam informația pe care o găseam fiecare și împreună am ajuns la decizia că dorim să renunțăm de tot la produsele de origine animală.

Cum v-ați convins copiii să adopte acest stil de viață?

Odată ce copiii au încă vârstă mica, ei nu pot lua singuri decizii, deci o fac părinții pentru ei. Și să dai carne, la fel cum și să nu dai carne copilului este o decizie pe care o faci pentru el. Copiii își imită părinții, de aia văzându-ne pe noi cum mâncăm cu plăcere multe legume și fructe fac și ei la fel.

Nu sunt tentați să mănânce la fel ca prietenii sau colegii lor?

Sunt foarte bucuroasă că în cercul nostru de prieteni toți împărtășim practic aceleași viziuni referitor la alimentația copiilor. Când ne dăm întâlnire facem schimb de dulciuri sănătoase și astfel copiii înțeleg că e normal așa.

Care sunt principalele beneficii, pe care le-ați simțit pe propria piele, a stilului de viață vegan?

În primul rând, am înțeles că am o formă de intoleranță la lactate, renunțând la ele am uitat de veșnicele balonări și constipații. Mă simt mult mai ușor chiar și după cea mai copioasă masă. În al doilea rând, alimentația vegetală m-a ajutat să nu adaug mult în sarcină și să mențin un nivel normal de fier fără suplimente, dar și să-mi revin rapid în formă după naștere. Dar cel mai important, trecerea la alimentație vegetală m-a făcut să devin mai conștientă în toate aspectele vieții.

mamaplus

Cum arată un meniu zilnic în familia voastră?

Fiecare dintre mesele noastre e una complexă și include tot necesarul pentru organism - carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre. De fapt, meniul nostru s-a simplificat mult de când suntem la alimentație vegetală. Nu mă mai complic stând cu orele asupra unui fel de mâncare. Savurăm la maxim hrana așa cum ne-a fost oferită de natură, schimbându-i cât mai puțin gustul.

În unele alimente de origine animală se regăsesc proteine și alți nutrienți benefici pentru organism. Din ce produse luați acești nutrienți?

Ideea e că animalele tot iau acești nutrienți din plantele pe care le mănâncă. Produsele de origine animală sunt ca un fel de intermediari între nutrienți și om. Eu aleg să consum îndată sursa. Produsele vegetale sunt complexe, plus la toate nutrienții acestora sunt mult mai ușor asimilate de organism.

Când vine vorba de deserturi, cu ce vă alintați?

Sunt convinsă că cel mai bun desert sunt fructele. Consumăm foarte multe fructe. Dar când vine pofta de ceva mai deosebit, preparăm acasă ceva rapid cu copiii.

În timpul sarcinii ați avut același stil de viață? Cum reacționează medicii când stau față în față cu o graviduță care se alimentează vegetal?

Ultima sarcină a fost de fapt prima la alimentație vegetală. M-am simțit perfect, am adăugat puțin și am avut toate analizele în normă fără suplimente. Dar, din păcate, un medic care ar reacționa adecvat când întâlnește o gravidă vegană încă nu am întâlnit.

Vă reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl aveți pentru totdeauna?

Personal, mi s-a dus o piatră de pe suflet când am hotărât conștient să nu consum produse de origine animală. Nu eram niciodată o mare amatoare, însă stereotipurile alimentației sănătoase clasice mă presau și, într-un mod, mă impuneam să le consum ca să-mi păstrez sănătatea. Mai există și partea etică a consumului de produse animale, care este foarte importantă pentru noi, de aceea nu cred că ne vom întoarce vreodată.

Ce sfaturi le-ai putea oferi celor care vor să adopte acest stil de viață, dar încă sunt indeciși?

Cel mai important e să înțelegi pentru ce vrei să faci o schimbare în alimentație. Orice pas trebuie făcut conștient. Plus la aceasta e necesară o informare adecvată despre modul în care să-ți construiești meniul zilnic, ca să suplinești aportul de nutrienți. Dar asta e valabil nu numai la alimentație vegetală.

mamaplus