Astăzi dăm startul unei noi rubrici - Istoria unei mame. Prima noastră protagonistă este Maria Marian prezentatoare TV și mama unui băiețel adorabil pe nume Cristian. Maria este mămica ce demonstrează că se poate. Deși are o muncă mai mult decât solicitantă, aceasta nu a renunțat la alăptare și continuă și acum să contribuie la sănătatea copilul său prin laptele pe care i-l oferă. Vedeta de la Jurnal TV ne povestește cum i-a reușit acest lucru.
Ce a însemnat pentru tine nașterea fiului tău? Cum te-a marcat acest eveniment?
Datorita fiului meu am renăscut, m-am redescoperit, am cunoscut o alta „EU”. Lumea mea s-a oprit în loc atunci când Domnul mi l-a dăruit pe Cristian și nu încetez nici o clipă să mă minunez de acest ghemuleț de om care acum, la vârsta lui de 1 an și 3 luni, deja îmi ridică singur tricoul atunci când dorește lăptic de la mami. Îmi răstoarnă casa cu susul în jos de nu o mai recunosc și cântă la muzicuță de dimineață până seara, crezându-se pe cele mai mari scene ale lumii. :)
Ce s-a schimbat în viața ta o dată cu venirea pe lume a micuțului vostru?
Oooo, totul s-a schimbat! Și mă bucur atât de mult de asemenea schimbări! Să le dea Dumnezeu tuturor familiilor asemenea experiențe, căci nu există cuvinte pe lumea asta care să descrie aceste emoții. Chiar azi îmi aduceam aminte cu soțul meu, Lilian, cum, în primele zile de viață, ne uitam continuu la bebeluș să vedem dacă e bine. Îi analizam fiecare părticică a corpului, am devenit excesiv de grijulii. Știi, un copil schimbă radical totul, iar cei care zic că viața capătă un alt sens, au o mare-mare dreptate.
Ce înseamnă pentru tine alăptarea?
Laptele matern este sănătate pura. La pieptul mamei, bebe are tot ce-i trebuie pentru corp și minte, pentru suflet și chip. Și dacă Dumnezeu a creat „perfecțiunea”, de ce noi, femeile, să nu profităm de această șansă unică în viață? Un copil atașat la sân este cea mai dulce imagine care poate exista vreodată, iar noi, femeile, trebuie să fim mândre că putem fi MAME!
Cum reușești având un job atât de solicitant, să nu renunți la alăptare, deși timpul nu îți permite să fii mereu lângă copilul tău?
Un copil sănătos și o familie împlinită sunt prioritare în tot ce fac. De aceea mă ambiționez să le reușesc pe toate. A fost mai dificil în primele 6 luni ale copilului, când l-am hrănit exclusiv cu lapte matern. Acum e mult mai ușor. Nu puține au fost momentele când, în pauzele de publicitate ale emisiunii, fugeam în culise să-mi alăptez copilul și nu puține au fost zilele în care Cristian a însoțit-o pe mami la muncă.
Cât timp planifici să alăptezi?
Să vedem. Deocamdată, la 1 an și 3 luni și la cele 12 kilograme ale sale reușesc sa-l țin cocoțat pe mine. Sper să rezist cât mai mult.
Multe femei întâmpină dificultăți în alăptare, cel puțin de la început. Tu te-ai confruntat cu careva dintre ele?
Da, este un lucru firesc, până lactația se adaptează în funcție de necesitățile copilului. Probleme foarte mari nu am avut, deoarece, la maternitate, am avut parte de o asistentă extraordinară care mi-a masat foarte bine și corect sânii. De un lucru foarte important am ținut cont: am evitat, pe cat posibil, stoarcerea sânilor după fiecare alăptat. Exista un obicei printre mămici precum că sânii ar trebui storși definitiv după ce bebelușul termină de mâncat piept. Nu sunt de acord cu acest lucru. Cu cât stoarcem mai mult, cu atât sânul produce și mai mult lapte. Evitând acest lucru, sânii, în aproximativ 2 săptămâni, și-au potrivit cantitatea de lapte după necesitatea copilului.
Ce crezi despre proiectul nostru?
Ma bucur mult pentru asemenea inițiativă. Moldova are nevoie de foarte multă informare la acest capitol, căci mituri și neadevăruri în ceea ce privește alăptatul, întâlnim la tot pasul. Vă urez mult succes!
Anastasia Popescu