Endometrioza, a doua cauză de infertilitate la femei. Realitate crudă a acestui secol

Endometrioza, a doua cauză de infertilitate la femei. Realitate crudă a acestui secol

-
//
20.06.2017

Ignorată de către pacienți și uneori de către medici, endometrioza reprezintă a doua cauză de infertilitate la femeile tinere, în lume. Deși știința a progresat în ultimele decenii, aceasta rămâne a fi o boală ”misterioasă”, cu consecințe dăunătoare pentru femei. Pentru a afla mai multe detalii despre această maladie, metodele de diagnosticare, prevenire și tratament, am discutat cu Diana Al Faraj, medic obstetrician-ginecolog.

Endometrioza, a doua cauză de infertilitate la femei. Realitate crudă a acestui secol

Ce este endometrioza?

Diana Al Faraj, medic obstetrician-ginecolog în cadrul spitalului Medpark explică:

„Endometrioza reprezintă o afecțiune caracterizată prin prezența țesutului endometrial în afara uterului. De regulă, acesta trebuie să fie prezent doar în uter. De asemenea, sunt cazuri când acest țesut ajunge sau începe să se dezvolte în abdomen, în pelvisul femeii sau pe organele pelviene. Foarte rar se descoperă țesut endometrial și înafara abdomenului.”

Statisticile ne arată:

  • Incidența bolii este de 8-15% la femeile active hormonal (15-50 ani), fiind mai mare decât incidența oricărui cancer genital.
  • În țările vorbitoare de limba germană, studiile au arătat o latentă de 7-10 ani de la debutul simptomatologiei până la stabilirea diagnosticului și inițierea terapiei.
  • 70% din femeile cu dureri cronice pelvine (peste 6 luni de dureri legate sau nu de ciclul menstrual, cu localizare în abdomenul inferior) au endometrioză.
  • Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani.
  • Endometrioza a fost depistată și la fetițe de 11 ani.
  • Se consideră că între 30 și 60% de cazuri de endometrioză diagnosticate vor avea o evoluție progresivă.
  • Sunt și cazuri când endometrioza poate să regreseze sau să dispară de la sine.  
  • Endometrioza prezintă un risc de recidivă de 20%-30%, după un an de tratament medicamentos și de 40%-60%, după cinci ani.

Endometrioza, a doua cauză de infertilitate la femei. Realitate crudă a acestui secol

Cauzele endometriozei

Endometrioza mai este numită și „cenușăreasa" bolilor ginecologice. Deși se ştie despre ea de mai bine de un secol, nici la ora actuală medicina nu a reușit să ofere o explicație completă și logică în ceea ce privește cauzele maladiei.

Simptome

În multe dintre cazuri aceasta este asimptomatică. Femeia nu poate să-și dea seama că are endometrioză, dar în și mai multe cazuri are o evoluție destul de gravă din punct de vedere al fertilității și al calității vieții femeii.

Totuși, simptomele principale sunt:

  • Durerea: pelvică cronică (durerea din josul abdomenului), dismenoreea (durerea din timpul menstruației), dispareonia (durerea din timpul actului sexual)
  • Infertilitatea
  • Oboseala
  • Urinări dureroase

!!! Femeia care se confruntă cu aceste simptome trebuie să se alarmeze și să meargă la un consult medical.

Putem preveni endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune ce se transmite genetic (în 60% din cazuri) și în mare parte nu poate fi prevenită.

Metode de diagnosticare

Este foarte important ca diagnosticul să fie pus corect:

  1. Metode imagistice: ultrasonografia
  2. Laparoscopia
  3. Analiza histologică a țesutului – chiar dacă aceasta nu dă un rezultat pozitiv, acest lucru nu înseamnă că femeia nu are endometrioză.

Endometrioza, a doua cauză de infertilitate la femei. Realitate crudă a acestui secol

File din istoria endometriozei

Endometrioza, marș mondial

La 28 martie 2015, în mai multe țări din lume s-a organizat „Marșul contra endometriozei”. De fapt, a fost un marș pentru ca oamenii să cunoască complicațiile acestei boli considerate tabu.

„EndoFrance” – organizație franceză care luptă contra endometriozei

EndoFrance a fost creată în martie 2001. Este prima asociație înființată în Franța care luptă împotriva endometriozei. La început erau trei femei, acum sunt 427. Misiunile lor sunt:

  • să sprijine femeile cu endometrioză și familiile lor
  • să informeze populația despre existența acestei boli
  • să susțină cercetările științifice în acest sens

Endometrioza, a doua cauză de infertilitate la femei. Realitate crudă a acestui secol

Endometrioza lovește femeile indiferent de statutul lor social și indiferent de vârstă

Mai jos, vă prezentăm câteva dintre vedetele care s-au confruntat cu această problemă:

1. Anna Friel, actriță britanică. Ea a fost diagnosticată cu endometrioză la vârsta de 28 de ani, după ce a fost dusă de urgență la spital cu un chist ovarian spart. După o perioadă mai lungă, actrița a dat naștere unei fetițe.

2. Annabel Croft, fostă jucătoare profesionistă de tenis. A suferit o intervenție chirurgicală pentru endometrioză în 1992. Acest lucru nu a împiedicat-o, după depistarea bolii, să aibă trei copii.

3. Actrița Whoopi Goldberg s-a confruntat și ea cu endometrioza. A urmat un tratament medicamentos și, într-un final, a născut o fetiță.

4. Jurnalistă britanică Anthea Turner s-a confruntat cu endometrioza și spune că nu de puține ori durerile erau insuportabile. „Dacă cineva îmi dădea un pistol în acele momente, m-aș fi împușcat”, spunea ziarista. Până în prezent, Anthea a fost supusă la cinci tratamente FIV fără succes.

5. Arista Dolly Parton a făcut histerectomie parțială din cauza endometriozei. Ulterior, a avut episoade depresive din cauza faptului că nu a mai putut avea copii.

6. Hillary Clinton, din cauza endometriozei, nu a reușit să aibă decât un copil.

7. Emma Bunton a fost diagnosticată cu endometrioza la vârsta de 25 de ani. „Îmi amintesc că doctorul mi-a spus: „Doar 50% dintre femeile cu endometrioză continuă să aibă copii”. Ea mai spune că acest gând a speriat-o de moarte. Din fericire, vedeta a născut doi copii.

8. Marilyn Monroe nu a avut moștenitori, deși și-a dorit copii: de-a lungul celor trei căsătorii, ea a pierdut mai multe sarcini. Medicii au spus că ar fi suferit de endometrioză.

9. Pamela Anderson a fost dusă de urgență la spital după ce s-a prăbușit în timpul filmărilor. Ea a suferit un avort spontan și a trebuit să urmeze un tratament pentru endometrioză.

Endometrioza, a doua cauză de infertilitate la femei. Realitate crudă a acestui secol

Recomandările specialistului:

Câteva metode prin care poți să previi endometrioza și alte maladii ale sistemului ginecologic:

  • Alimentează-te corect!
  • Protejează-ți organismul!
  • Evită stresul!
  • Scapă de vicii precum: alcoolul, țigara sau drogurile!
  • Mergi la medic regulat!
  • Nu interacționa cu substanțe toxice!
  • Ai grijă la metodele contraceptive pe care le folosești!
  • Verifică problemele de sănătate din familie!

Sursa: Mamaplus.MD