Cu cât mai mult se apropie ziua în care trebuie să nască, cu atât mai mari sunt emoțiile viitoarei mămici: dacă se întâmplă ceva și își va pierde cumpătul în momentul crucial?!… Vă vom povesti cum trebuie să vă pregătiți corect pentru acest eveniment, unul dintre cele mai importante din viața fiecărei femei, pentru ca venirea pe lume a micuțului să se desfășoare ușor, fără complicații și panică inutilă.

3 motive să nu te temi de naștere

Cu cât mai mult se apropie ziua în care trebuie să nască, cu atât mai mari sunt emoțiile viitoarei mămici: dacă se întâmplă ceva și își va pierde cumpătul în momentul crucial?!… Vă vom povesti cum trebuie să vă pregătiți corect pentru acest eveniment, unul dintre cele mai importante din viața fiecărei femei, pentru ca venirea pe lume a micuțului să se desfășoare ușor, fără complicații și panică inutilă.

Purtați sub inimă, de câteva luni bune, viitorul vostru copil. V-ați obișnuit demult cu statutul de femeie însărcinată, dar gândul vă poartă tot mai des spre momentul-cheie – nașterea.

Acest gând aduce cu sine temeri și îndoială: „Voi reuși? Voi putea oare face față? Toți oamenii, ca oamenii, dar eu… Dacă ceva merge prost?...”

Nu vă panicați. Întrebați-vă din start dacă face să vă îngrijorați. Nașterea este, pur și simplu, încă un examen al vieții voastre. Desigur, este un examen mai important decât cele anterioare, însă el va aduce în viața voastră niște emoții atât de minunate, pe care nu le veți uita niciodată și pe care nu le veți putea descrie în cuvinte.

Atunci când micuțul nou-născut se va liniști pentru prima dată la pieptul Dumneavoastră, veți uita totul: și grijile, și durerea, și oboseala, iar sufletul vă va fi inundat de o fericire imensă, de dragoste și de liniște interioară.

Ați luat examenul! Felicitări! Acum ați demonstrat că sunteți pregătită să deveniți mamă și să depășiți orice greutăți în procesul de educare a copilului.

Organismul se pregătește pentru naștere fără ca noi să ne dăm seama. Spre sfârșitul sarcinii, schimbul de substanțe se intensifică, circulația sangvină se îmbunătățește, rețeaua de capilare se extinde, iar rezistența organismului față de hipoxia din timpul contracțiilor crește.

Inima și plămânii se obișnuiesc să funcționeze într-un regim mai intens, pentru a satisface pe deplin necesitățile de energie și oxigen în timpul travaliului.

În ultimele luni de sarcină țesutul conjunctiv slăbește, determinând relaxarea articulațiilor pelviene, crește elasticitatea și extensibilitatea țesuturilor perineului, ceea ce facilitează traversarea de către copil a canalului de naștere și previne traumele.

Și, cel mai important, creierul se pregătește și el pentru naștere – sistemul nervos este pregătit să coordoneze funcționarea tuturor organelor și sistemelor corpului și să le orienteze spre executarea corectă a singurei sarcini importante în acel moment – o naștere normală.

3 motive să nu te temi de naștere

Restul rămâne pe planul doi, nesemnificativ și inutil.

Tocmai din această cauză, în mediul ginecologilor obstetricieni există o noțiune neformală ce desemnează un „uter deștept”, care se subordonează dominantei de naștere, și un „uter prost”, care este distras de psihicul femeii, panica și neîncrederea ei în forțele proprii.

Nașterea în cazul femeilor cu „uter deștept” decurge de obicei ușor și fără complicații, în schimb în cazul femeilor cu „uter prost” apar deseori dificultăți, impunându-se necesitatea ajutorului medicamentos, iar uneori chiar și chirurgical.

Din această cauză, este foarte importantă pregătirea psihologică corectă a viitoarelor mămici.

1. Travaliul este un proces greu și dureros, dar se termină la un moment dat.

Veți trece prin aceleași lucruri prin care au trecut mama și bunica Dumneavoastră, precum și alte milioane de femei din toată lumea.

Durerea este îngrozitoare atunci când indică o boală, o traumă, o dereglare a organismului.

Durerea din timpul travaliului este o reacție fiziologică, prețul pe care îl plătim pentru capacitatea de a merge în două picioare.

La animale nașterile decurg mult mai ușor, dar la om, în procesul de trecere spre mersul în două picioare, a avut loc consolidarea aparatului osos și muscular al bazinului – piedici în calea micuțului care stă să se nască.

Prin urmare, cel mai important este să nu ne temem de durere, ci să o răbdăm. Aceasta este mult mai ușor atunci când știi că totul decurge cum trebuie.

2. Trebuie să credeți în voi, în forțele și voința proprie.

Ați tras deja atât de multe pentru micuțul Dumneavoastră, întreaga perioadă a sarcinii ați lucrat pentru doi – ați avut grijă și ați crescut în burtică viitorul copilaș.

Și ați reușit. Iar perioada de sarcină este o eternitate în comparație cu nașterea.

3 motive să nu te temi de naștere

3. Pe lângă încrederea în sine, este important să știți că există persoane care vă vor putea acorda ajutor calificat în orice situație.

Pentru aceasta este nevoie să faceți cunoștință din timp cu medicul care vă va asista la naștere. Este mai bine să faceți acest lucru în al doilea trimestru de sarcină.

Cel mai important este să găsiți un medic în care să aveți încredere absolută în timpul nașterii. Altfel, orice îndoială sau temere pot afecta întregul proces de naștere.

Așadar, aveți încredere în voi! Un medic competent și de încredere vă va veni în ajutor în orice moment al zilei sau al nopții.

Sursa