Infecția cu herpes nu se referă la o boală anume. Acesta este un termen care reunește un grup de boli și care are nevoie de unele explicații.
Virusurile, la fel ca toate celelalte organisme, sunt împărțite de către oamenii de știință în familii, genuri, specii. În prezent, în natură au fost depistate 80 de reprezentanți din familii de virusuri herpetice, asemănătoare între ele, iar 7 dintre acestea au legătură cu omul.
Aceste virusuri, deși asemănătoare între ele, cauzează boli destul de diferite atât ca durată și manifestări clinice cât și pericole pentru corpul uman. Apropo, cunoașteți deja trei dintre aceste boli cauzate de virusuri din grupul herpesului. Acestea sunt: varicela, rujeola și mononucleoza infecțioasă.
Este timpul să vorbim despre un virus, probabil cel mai „popular”, care poate provoca boli foarte diverse, uneori mortale și care se numește „virusul herpes simplex”.
Potrivit numeroaselor studii, aproximativ 65-90% din toată populația planetei Pământ este infectată cu virusul herpes simplex! Infecția apare la copii, prin contact direct sau prin aer iar la vârsta de 6 ani, aproximativ 80% dintre copii au deja în corpul lor virusul herpes.
Virusul, pătrunde în interiorul celulelor și rămâne acolo într-o stare inactivă pentru toată viață. Dacă infecția cu acest virus a avut loc, medicamentele sunt inutile. Acest lucru nu trebuie să vă sperie, deoarece un virus inactiv nu prezintă pericol pentru sănătate. Totodată, atunci când anumite condiții favorizează scăderea imunității (gripa, alte boli infecțioase, stres, epuizare fizică, malnutriție, deficiență de vitamine, traumatisme, etc.), virusul se trezește și cauzează boala.
Una dintre cele mai frecvente manifestări ale herpesului simplex este erupția pe buze. Este ușor de observant că la unii copii aceste erupții apar des, la alții foarte des, iar la alții chiar deloc. Totul depinde de imunitatea și starea generală de sanatate a fiecărui copil în parte.
Am scris în repetate rânduri despre proteinele antivirale nespecifice principale - interferon. Organismul reacționează la fiecare tip de virus diferit, generând o anumită cantitate de interferon. În limbajul medical, fiecare virus are o "activitate interferonogenică individuală ". Virusul herpes simplex este "periculos" anume prin faptul că el aproape nu că nu stimulat, sau stimulează foarte puțin, producția de interferon natural. De aici apare și instabilitatea și lipsa de imunitate, precum și repearea frecventă a bolii.
Erupțiile pe buze pot fi considerate forme ușoare, cee ace nu se poate spune despre manifestările mult mai grave ale bolii care apar la ochi, răspândite prin piele și membrane ale gurii (stomatită), leziunile extinse pe organele genitale (așa-numitul herpes genital), inflamarea plămânilor și cel mai gravă manifestare a infectiei, encefalita, o inflamație gravă a creierului, de regulă, cu consecințe grave.
Ce trebuie să știți:
1. Gravitatea oricăror simptome de infecții herpetice este determinată, în primul rând, de imunitate! De aceea, pentru prevenirea acestor infecții, trebuie să duceți un mod de viață natural, sănătos, și să asigurați funcționarea normală a sistemului imunitar.
2. În prezent, există medicamente care pot inhiba selectiv multiplicarea virusurilor herpetice în organismul uman. Cele mai cunoscut este Aciclovir (sinonime - Herpevir, Virolex, Zovirax), iar apariția sa a provocat o adevărată revoluție în medicină, la fel cum a făcut-o cândva penicilina. Aciclovir-ul se aplica local pentru tratamentul leziunilor (unguent, cremă, gel), se fac cursuri de tratament (uneori foarte lungi) cu pastile, iar în cazul de encefalită și alte cazuri severe ale bolii medicamentul este administrat intravenos.
3. Tratamentul infecției herpetice implică de obicei utilizarea interferonului. Nu cele pe care le cunoașteți dvs, care se vând sub formă de picături nazale, ci forme mai scumpe și cu adevărat eficiente de interferon, care sunt introduse în organism prin injectare. În plus, se administrează medicamente special care cresc foarte mult producție de interferon în organism.
4. Infecțiile herpetice se tratează. Așa cum am spus deja, virusul nu poate fi eliminate complet din organism, în schimb el poate redevi inactiv.
5. Complexitatea tratamentul infecțiilor herpetice constă nu numai în costul destul de mare al medicamentelor, ci în faptul că acest tratamentul este de lungă, și se realizează după o schemă specifică, care ține cont și de starea de imunitate și de bolile asociate, dar și de predispoziția la infecție. Părinții trebuie să rețină un lucru foarte important: erupțiile mici și neînsemnate de pe buze, pot căpăta mai devreme sau mai târziu forme mai grave, iar herpesul nu face parte din categoria infecțiilor pe care le poți trata acasă. Prin urmare, este nevoia să consulte de urgență un specialist competent pentru o examinare completă.
Autor: Dr. Komarovsky