Sarea, un ingredient indispensabil în raționul nostru alimentar, dar care poate fi sursa problemelor de greutate în plus deoarece, reține excesul de lichid în organism și încetinește metabolismul în general. Pe aceast lucru se bazează și dieta fără sare care, în ciuda numelui său, nu necesită excluderea completă a sării ci doar o limitare în consumul acesteia.
Dieta fără sare este destinată în principal pentru a elimina chiar și cele mai mici tulburări ale echilibrului de apă-sare a corpului. Pierderea în greutate din cauza "pierderii" excesului de apă poate fi de până la 3-4 kg.
Avantaje și dezavantaje
Dieta fără sare, nu presupune excluderea complete a sării in raționul alimentar. Mai mult decât atât, sodiul care se conține în sare este un element esențial al unei diete sănătoase, deaorece acesta este responsabil pentru eliminarea calciului din organism, a cărui abundență este dăunătoare. Dar organismul are nevoie de sare, precum și de orice alte substanțe, într-o cantitate rezonabilă. În dieta omului modern, acestă limită este cu mult depășită: cârnați, salamuri, pâine, conserve, chips-uri, alune sărate și multe alte produse, care au deja sare. Astfel, se crede că în 24 de ore, un om depășeșete norma de sare cu cel puțin 12-15g, ceea ce duce la perturbarea metabolismului și îi afectează sănătatea.
Nu toți nutriționiști sunt de acord cu eficiența unui regim alimentar fără sare. Mulți dintre ei susțin că pierderea în greutate are loc doar din cauza apei, iar dacă persoana revine la dieta obișnuită, greutate pierdută se acumulează în curând. Există, de asemenea, studii care dovedesc faptul că persoanele care au renunțat complet la sare și la alimentele care conțin sare, nu aveau o sănătate de fier, ci, dimpotrivă, sufereau mai des de boli cardiovasculare, deoarece excluderea sării poate provoca o deficiență de sodiu în organism. Deci, dacă vă hotărâți să îbercați această dietă, faceți-o fără acte de fanatism. Această dietă deosebit de utilă pentru cei ce suferă de hipertensiune arterială, precum și persoanelor predispuse la edem.
Regulile dietei fără sare
Se permite adăugarea de sare în alimente, dar câte un pic și nu în procesul de gătire ci atunci, când mâncarea este gata. Trebui să mâncați în porții mici, dar de mai multe ori pe zi. Pentru ca să nu vă pară că mâncarea nu are gust, puteți adăuga în bucate ceapă sau usturoi. Practica demonstrează că, mâncarea care la început vă pare că nu are gust, cu timpul devine delicioasă. Cu alte cuvinte, se dezvoltă noi obiceiuri alimentare.
În timpul dietei fără sare (ca în cazul oricărei diete) ar trebui să renunțați nu numai la sare, ci și la alimentele: prăjite, grase, afumate și picante, muraturi, marinate, supe de carne și de pește, carne de miel, carne de porc, patiserie, snacks-uri sărate (alune, chips-uri), mezeluri, etc. produse care conțin cantități mari de sare.
Raționul dvs alimentar ar trebui să conțină pâine de secară și de grâu, supa de legume, carne și pește slab, legume crude și gătite, fructe de pădure, produse lactate, lapte degresat, brânză de vaci, iaurt, ouă, ceai, jeleu, fructe uscate.
Mai jos vă oferim un exemplu de meniu pentru o zi din dieta fără sare:
• mic dejun: ceai cu lapte, brânză de vaci și pâine fără sare;
• gustare: un măr copt;
• masa de prânz: supa de cartofi și ciuperci, salată de roșii, Charlotte cu mere;
• gustare: ceai de măceș cu pâine fără sare cu gem;
• cina: cartofi fierti, salata din frunze asezonată cu iaurt slab, cremă de branză cu fructe.
Principiile dietei fără sare pot fi respectate un timp destul de lung, dar aveți grijă la cantitatea necesară de sare pe zi. Nu renunțați la sare de tot, deoarece aceasta nu numai ajută să luptați împotriva excesului de greutate, dar poate provoca și daune ireparabile pentru sănătatea ta.