Citomegalavirusul în perioada de sarcină se aseamănă în multe cazuri de o gripă ordinară, viroză sau infecție respiratorie acută. Această infecție însă reprezintă un mare pericol pentru bebeluș!
Vestea proastă: împotriva infecției cu citomegalavirus nu există o protecție eficientă. Adică, nu puteți uita de problema respectivă, odată ce ați fost vaccinată în copilărie. Există însă și o veste bună. Odată infectat, organismul uman produce anticorpi, care toată viața țin sub control infecția.
Încă ceva: în timpul sarcinii CMV poate ieși de sub controlul sistemului imunitar și poate afecta sănătatea bebelușului. Cât de mult? Și ce trebuie să faceți, pentru a nu permite dezvoltarea infecției?
Cum are loc infectarea
Cu citomegalavirus vă puteți infecta de la o persoană bolnavă, care trece printr-o fază acută a bolii. Nu este deloc binevenit faptul, dacă această întâlnire se va produce în momentul, când femeia este gravidă, în special în primul trimestru de sarcină. Și este practic catastrofal, dacă în primele săptămâni, mai cu seamă în primele zile de sarcină.
Asta pentru că, placenta care protejează fătul de microorganismele patogene, nu se formează imediat,ci abia către a 15-16 săptămână. Până atunci, accesul la bebeluș pentru toți agenții patogeni este facilitat. Iar din moment ce CMV dispune de o capacitate de pătrundere prin barierele fragile, riscul infectării copilului este suficient de mare: de cca 40-50%.
Acutizarea virusului
Din fericire, majoritatea femeilor se confruntă cu citomegalavirusul cu mult timp înainte de sarcină. Acest lucru îi permite sistemului imunitar să producă anticorpii IgC, care pe parcursul întregii vieți vor ține sub control infecția.
Este cunoscut faptul, că sarcina poate slăbi imunitatea, iar citomegalavirusul va începe ofensiva. În acest caz, însă, virusul chiar dacă va ajunge la placentă, va fi slăbit și nu va provoca afecțiuni grave bebelușului. În cazul în care însă, virusul va ajunge la făt în primul trimestru de sarcină, pot apărea patologii ale bebelușului. În rezultat, se va produce un avort spontan. Reiterăm, infecția va ajunge la bebeluș doar în 40-50% din cazurile infectării primare a mamei. De aceea, nu trebuie să vă faceți griji prematur. Totodată, trebuie să țineți situația la control.
Dacă mama se infectează pentru prima dată cu CMV la ultimele etape ale sarcinii, pratologiile bebelușului sunt puțin probabile. Poate apărea însă excesul de lichid amniotic, sunt înregistrate nașteri premature și așa-numita ”citomegalia congenitală” a nou-născutului. După naștere, acești bebeluși pot avea icter, dimensiunile ficatului pot fi mărite, pot suferi de anemie, iar uneori – de afecțiuni ale sistemului nervos central, a vederii și auzului. Depistarea consecințelor periculoase ale citamegalovirusului în sarcină poate fi efectuată cu ajutorul unor investigații speciale, prescrise de medic.
Analiza la citamegalovirus
Pentru a afla, dacă în organismul femeii gravide sunt anticorpi, care vor proteja bebelușul de probleme, trebuie să faceți o analiză la citemegalovirus în perioada de sarcină. Adică, se va determina, dacă organismul dispune de imunoglobulinele specifice IgM și IgC. Această analiză va arăta, dacă femeia poate planifica în această perioadă o sarcină sau totuși trebuie să urmeze un tratament. Dacă analiza va arăta, că anticorpii necesari lipsesc, trebuie să fiți extrem de atentă și să evitați pe cât e posibil comunicarea cu oamenii infectați. Cu regret, aceasta este singura metodă eficientă de protecție împotriva virusului. Analiza la CMV în perioada sarcinii poate fi efectuată, însă este mult mai dificil să influențați asupra procesului.
Tratarea citomegalovirusului
În cazul în care infecția cu CMV sau acutizarea bolii s-a produs, tratarea se face ca și în cazul infecțiilor respiratorii. Adică, diminuând din severitatea simptomelor și mizând pe faptul că, propriul organism va avea suficiente forțe și va opune rezistență infecției, astfel încât aceasta să nu ajungă la bebeluș . Cel mai eficient tratament împotriva citamegalovirusului în sarcină – este imunitatea dumneavoastră!
Rețineți: este mai simplu să previi orice problemă, decât înlăturarea acesteia! Faceți investigațiile necesare înainte de sarcină și fiți foarte prudentă la propria sănătate.