Dr. Irinel Giuvelea este medic specialist obstetrică-ginecologie la una din cele mai mari clinici private din București. Impresionată de o pacientă, ea a postat pe Facebook un mesaj pe care toate femeile ar trebui să-l vadă.
”Am consultat acum o doamnă în vârstă de 50 de ani cu un cancer la un sân și metastaze generalizate, plămâni, ficat, oase, cerebral. N-aș vrea să descriu cum arată, cum respiră sau cum se mișcă din cauza durerilor… Îngrozitor este prea puțin spus. I-am făcut un papanicolau și în timp ce-i recoltam mă gândeam dacă mai apuc să o văd să-i interpretez rezultatul… După ce a ieșit din cabinet m-am dat cu capul la propriu vreo 20 de minute de cel mai apropiat perete. Doamnelor, cancerul la sân există și se moare din cauza lui chiar și la vârste tinere… Veniți la consultație sau măcar palpați-vă sânii singure și veniți dacă simțiți ceva în neregulă!”, scrie dr. Giuvelea pe o rețea socială.
Simptomele cancerului mamar:
- Un nodul la sân, care se simte la palpare ca o zona îngroșată sau diferită de țesutul din jur.
- Schimbări ale sânului – dimensiune, formă.
- Schimbări în aspectul pielii de la nivelul sânului.
- Schimbări în aspectul mameloanelor.
- Schimbpri la nivelul areolei mamare – pielea se ”cojește”, este uscată, etc.
- Scurgeri mamelonare
Din păcate, aceste semne apar, de cele mai multe ori, în stadii avansate ale bolii. De aceea este important ca fiecare femeie să-și facă periodic analizele de screening recomandate în funcție de vârstă, scrie unica.ro
Cum se face screeningul cancerului mamar:
Există cazuri când sunt necesare analize mai amănunțite – de exemplu, atunci când femeia are un istoric familial de cancer la sân. Dar în general, medicii recomandă ca screening-ul cancerului la sân să fie făcut astfel:
- Între 20 și 30 de ani – un control anual.
- Între 30 și 40 de ani – un control anual și o ecografie mamara anual.
- Intre 40 si 50 de ani – un control anual și o mamografie bilaterală anual.
- Dupa 50 de ani – un control anual și o mamografie bilaterală anual.