Atunci când bebelușul își mișcă activ și haotic mâinile și piciorușele, s-ar putea să te îngrijorezi și să te întrebi care ar fi motivul acestui comportament. S-ar putea chiar să presupui că cel mic ar putea suferi de o afecțiune. În primul rând, trebuie să rămânem calmi pentru a putea lua decizii calculate. Nu întotdeauna cel mic este bolnav dacă are un astfel de comportament, însă putem observa tot felul de semne dacă ar fi cazul.
Rareori se întâmplă ca un bebeluș să fie mereu calm și liniștit. Aceștia au momentele lor de glorie în care își etalează energia pe care o dețin. După aceste momente, în mod sigur cei mici vor simți nevoia de odihnă. De multe ori, faptul că este agitat și își mișcă frenetic membrele ne semnalează faptul că este obosit și prost dispus din această cauză.
Cum ne dăm seama când bebelușul trebuie să doarmă
Există o diferență între momentul când celui mic îi este somn și când este deja cuprins de oboseală. Somnul are aceleași efecte asupra bebelușilor, ca și asupra adulților. În momentul când corpul acestora primește melatonina, vor apărea semne precum căscatul, pleoapele greoaie care se lasă, iar copilul va sta mult mai liniștit.
Oboseala, pe de altă parte, reprezintă momentul când somnul deja a trecut, însă a rămas o stare de nervozitate din cauza acestui lucru. În acest moment este deja prea târziu să încercați să faceți bebelușul să adoarmă. Acesta va începe să dea din mâini și din picioare și eventual, să plângă. Prin aceste gesturi, cel mic încearcă să se mențină treaz.
Este indicat să fim atenți la aceste semne pentru a putea evita momente mai grele.
Ce trebuie să facem atunci când bebelușul este agitat
Copiii sunt foarte receptivi, chiar și de când sunt bebeluși. Este indicat să vorbim cu aceștia în mod constant, pe un ton calm și liniștitor. Puteți chiar să încercați să cântați și să-l legănați în același timp, acesta este un truc foarte vechi, încă de la începuturi. Dacă aveți un leagăn în aer liber, este chiar și mai bine. Aerul curat face bine atât părinților, cât și bebelușului.
Un alt truc clasic este cel cu suzeta. După câteva luni sau aproape de un an, bebelușul va putea să-și țină singur suzeta și să o recupereze în caz că o pierde în pătuț pe timpul nopții.
Ceva mai puțin popular, însă care are de obicei efect reprezintă zgomotele mai puternice sau interesante pentru cel mic. Acesta poate fi distras de la starea de agitație prin sunete deosebite precum aspiratorul, mașina de spălat sau alte zgomote inventive.
Dacă micuțul este într-o cameră separată, iar acest lucru îi oferă anxietate, cel mai bine ar fi să aibă lângă el un ursuleț de pluș, o pernuță specială sau orice lucru moale, pufos, confortabil care să devină un înlocuitor pentru părinți pe timpul nopții.
Așadar, atunci când bebe dă din mâini și din picioare poate fi un semn de oboseală sau anxietate. Există mai multe modalități prin care mămicile își calmează nou-născuții, însă fiecare familie își descoperă propriile trucuri.