Postul cel Mare cel mai important și totodată cel mai strict post de peste an. Nu se mânca: carne, peşte, ouă, lapte. Nu se fumează şi nu se consumă alcool. Se mănâncă numai o dată pe zi.
Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (legume, fructe și poame). Conserve (varză murată, castraveți muraţi şi marinaţi), pesmeţi, covrigi, ceai, ciuperci, alune, pâine, terci fiert pe apă.
Mâncăm untdelemn şi dezlegăm la vin: Sâmbăta și Duminică, se mănâncă de două ori pe zi. În zilele de sărbători, în perioada postului şi în Sâmbăta lui Lazăr, se dezleagă la unele bucate, iar la Buna-Vestire şi în ziua de Duminica Mare se permite peşte.
Pe parcursul primelor patru zile ale săptămânii I din Postul Mare, precum şi întreaga Săptămâna Patimilor – sunt cele mai aspre zile a Postulzui Paştelui. În Vinerea Mare, precum şi Lunea curată se ține post negru - nu se mănâncă și nu se bea. Vinerea din prima săptămână se mănâncă doar bucate fierte (grâu fiert cu miere de albini sau zahăr). În celelalte zile: luni, miercuri, vineri - se mănâncă mâncare uscată (apă, pâine, fructe, legume, compot), marţi, joi mâncare fierbinte fără ulei, Sâmbăta și Duminică - mâncare cu ulei.
Important este că Postul Paştelui este nu doar unul alimentar ci în această perioadă se accentuează importanta postului sufletesc. «Postul cel adevărat constă în reţinerea de la cele rele, dezlegarea legăturii nedreptăţii, iertarea aproapelui vătămările, dăruirea lui datoriilor.
Dincolo de beneficiile spirituale pe care le are postul, efectele asupra sănătăţii sunt şi ele pozitive. Bolnavii şi bătrânii au voie să mănânce bucate cu untdelemn și să bea vin în Postul Mare. Se consideră că cel ce posteşte şi intenţionat face rău organismului – păcătuieşte.