Fiind un mineral care oferă nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului, magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice din organism. Toate organele corpului, în special inima, mușchii și rinichii, au nevoie de magneziu mineral. La fel și dinții și oasele. Acest produs inhibă resorbția osoasă, ceea ce înseamnă că întârzie degradarea osoasă, întărind în același timp structura acestuia. Este de mare ajutor pentru articulații, ceea ce permite o performanță fizică mai bună.
Simptomele lipsei de magneziu în organism pot varia. Inițial, pot apărea pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, oboseală și slăbiciune. Dacă există o deficiență moderată a acestui mineral, oamenii pot prezenta amorțeală, furnicături, contracții musculare și crampe, convulsii, modificări de personalitate și bătăi neregulate ale inimii.
Dacă este evidentă o deficiență gravă, nivelul de calciu poate fi scăzut, ceea ce este cunoscut sub numele de hipocalcinemie, sau potasiu în sânge, care se numește hipokaliemie. Ambele sunt afecțiuni grave și de cele mai multe ori necesită tratament medical.
Cauzele unui nivel scăzut de magneziu
Cauzele care pot duce la un nivel scăzut de magneziu sunt următoarele:
- consumul de alcool
- Arsuri care afectează o zonă mare a corpului
- Diaree cronică
- Urinarea excesivă din cauza unor probleme precum diabetul necontrolat și în timpul recuperării după insuficiență renală acută
- Tulburări tubulare renale
- Sindroame de malabsorbție și boli inflamatorii intestinale
- Malnutriție
- administrarea unor medicamente
- Pancreatită (umflarea și inflamația pancreasului)
- transpirație excesivă