Săptămâna când este sărbătorită Maslenița – este o perioadă superbă! Fiecare gospodină vrea să-și uimească apropiații, să păstreze tradițiile sărbătorii și desigur că, are grijă ca nimeni să nu le încalce.
Folosiți sfaturile noastre, pentru a trăi o săptămână înainte de Postul Peștelui după toate regulile și cu plăcere!
1. Pentru ca clătitele să fie vaporoase, în procesul de preparare, făina trebuie neapărat cernută.
2. Dacă gătiți clătite cu drojdie trebuie să știți: aluatul nu trebuie să stea mai mult timp decât este necesar, deoarece se poate acri, iar clătitele nu se vor primi gustoase. Trebuie să începeți să coaceți clătitele atunci, când aluatul a crescut bine și abia începe să se așeze.
3. Dacă doriți să obțineți clătite cu drojdie rumene, acest lucru depinde de prezența zahărului în aluat. Dacă aluatul s-a acrit, asta înseamnă, că tot zahărul a fost prelucrat de drojdii. În acest caz puteți salva situația și a reîntoarce culoarea rumenă a clătitelor, doar prin adăugarea zahărului în aluat. Dacă în aluat este mult zahăr, atunci clătitele, dimpotrivă vor arde și nu se vor rumeni. Rețineți regula de aur în bucătărie: totul trebuie să aibă o măsură.
4. Aluatul pentru clătite nu trebuie bătut bine, deoarece acestea nu vor fi pufoase.
5. Turnați aluatul într-un strat subțire pe o tigaie încinsă bine la foc.
6. Pentru ca prima clătită să fie reușită, turnați aluatul doar pe tigaia încinsă bine.
7. Pentru ca bliniile să nu se lipească de tigaie, urmați câteva sfaturi simple:
- pe o farfurie turnați puțin ulei vegetal, tăiați o felie de cartof crud și înfigeți-o cu o furculiță. Înmuiați cartoful în ulei, după care ungeți tigaia;
- puteți unge tigaia cu o bucățică de slănină, înfiptă pe o furculiță;
- În aluatul preparat pentru clătite sau blinii, turnați în aluat 2-3 linguri de ulei vegetal și amestecați bine. Totodată, tigaia nu trebuie să fie unsă pentru coacerea fiecărei blinii.
8. Pentru a obține blinii dantelate, adăugați în aluat albuș bătut până la spumă și amestecați. Totodată, pentru a obține o structură vaporoasă a aluatului este foarte important să amestecați de sus în jos,și nu cu mișcări circulare.
9. Albușul bătut se adaugă, când aluatul se va ridica deja, lăsați aluatul să se ridice încă o dată și coaceți clătitele imediat.
10. Nu bateți albușul de ou în veselă de aluminiu – el va căpăta o culoare întunecată.
11. Înainte de a bate albușul de ou, ștergeți pereții interiori ai veselei cu lămâie – albușurile se vor bate mai ușor, iar amestecul va fi spumos. Pentru ca spuma să se mențină, puteți adăuga câteva picături de suc de lămâie.
12. Albușurile se vor bate mai ușor dacă ouăle sunt proaspete și răcite. Pentru aceasta, ouăle trebuie puse într-un bol cu gheață pentru o oră sau în apă rece. 13. Pentru ca frișca să nu se lege atunci când este bătută, inițial bateți frișca, după care adăugați zahărul.
14. Dacă veți dizolva făina pentru clătite în apă sărată, nu se vor forma bile.
15. Coaceți clătitele pe tigaie din fontă cu fundul gros. Fiind bine încălzită, ștergeți preventiv cu o cârpă uscată cu sare.
16. Întoarceți clătita, imediat ce s-au uscat marginile, în caz contrar clătita va fi uscată.
17. Dacă clătita se rupe atunci când este întoarsă, chiar dacă marginile sunt uscate, înseamnă că aluatul are insuficientă făină.
18. Clătitele pot fi întoarse mai ușor cu o lopățică lată, și nu cu cuțitul.
19. Ungeți fiecare blinie cu unt topit, care o va face mai gustoasă.
20. Nu curățați tigaia pe care coaceți clătite, cu produse chimice care conțin materiale abrazive, care zgârie suprafața netedă a tigăii.