Anual, pe 17 mai marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale pentru a spori nivelul de conștientizare a problemelor de sănătate care apar din cauza tensiunii arteriale mari. Tensiunea arterială mare, sau hipertensiunea arterială, este principala cauză a deceselor în lume și la noi în țară.
Hipertensiunea arterială înseamnă creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală. Valoarea optimă a tensiunii arteriale este până la 120/80 mm Hg (mm coloana de mercur) la adulți. Măsurarea frecventă a tensiunii arteriale permite evaluarea corectă a schimbărilor nefavorabile care pot apărea, cel mai des, începând cu 35 de ani. Această acțiune de autoevaluare permite de a trage un semnal de alarmă pentru a preveni apariția HTA.
Potrivit specialiștilor ANSP, fiecare al treilea adult din țara noastră suferă de hipertensiune arterială. De altfel, în Republica Moldova se înregistrează unul din cele mai înalte nivele de morbiditate (îmbolnăvire) a populației datorate hipertensiunii. În anul 2021, potrivit datelor statistice, 458 632 de persoane cu vârsta 18+ suferă de boala hipertensivă (prevalența) sau 1 596,7 cazuri la 10 mii locuitori. Cazurile noi depistate (incidența), în anul 2021, le-au constituit 20 498 de persoane sau 71,4 cazuri la 10 mii locuitori.
Cum măsor corect tensiunea arterială acasă?
- Nu fumez, nu consum băuturi ce conțin cofeină, inclusiv ceaiul negru și verde, nu fac exerciții fizice, cu 30 de minute înainte de a-mi măsura tensiunea arterială.
- Mă asigur să am cel puțin 10-15 minute de repaus/liniște înainte de măsurare.
- Mă așez pe un scaun confortabil, cu spetează de care îmi sprijin spatele, drept.
- Pun ambele picioare pe podea, fără să le încrucișez (picior peste picior).
- Aplic manșeta de mărimea corespunzătoare (S, M, L) în jurul brațului, bine întinsă, dar nu prea strâns (să încapă între manșetă și mână degetele arătător și mijlociu), direct pe piele și imediat deasupra cotului.
- Brațul cu manșetă trebuie sprijinit pe o suprafață dreaptă, de exemplu o masă, la înălțimea pieptului, adică la nivelul inimii, cu palma îndreptată în sus.
- Apăs butonul de start al tensiometrului. Important, în această perioadă nu vorbesc și nu mă mișc.
Sfaturi suplimentare:
- Măsor întotdeauna tensiunea arterială la aceiași oră, în fiecare zi. De exemplu dimineața și seară, înainte de masă. Fac cel puțin două măsurători consecutive, la o distanță de 2 minute.
- Notez regulat datele obținute într-un jurnal, ori carnet personal.
- Dacă obțin valori ușor mai mari decât în mod normal, măsor tensiunea arterială de câteva ori și consult telefonic medicul de familie.
- Dacă valorile tensiunii arteriale depășesc 180/120 mm Hg (milimetri coloană de mercur), aștept 5 minute și testez din nou.
- Dacă cifrele continuă să fie neobișnuit de mari – peste 180/120, contactez imediat medicul de familie sau asistența medicală de urgență la 112.
- Dacă tensiunea arterială este mai mare de 180/120 mm cu sau fără semne de alarmă — dureri în piept, respirație dificilă, dureri de spate, amorțeală a feții și/sau membrelor, slăbiciune, schimbări de vedere, dificultăți de vorbire, și sunt pacient hipertensiv — administrez unul sau două medicamente din cele recomandate de medic pentru criza hipertensivă și sun imediat urgența la 112.