Pe cât de frumoasă este sarcina, pe atât de multe provocări pot apărea în viața viitoarei mămici. Stresul cronic, oboseala, privarea de somn ar putea influența sarcina, provocând apariția unor afecțiuni nedorite. Este important ca femeia însărcinată să adopte o alimentație sănătoasă și să evite, în măsura posibilităților, situațiile de risc. În unele cazuri, acești factori pot duce la declanșarea prematură a travaliului.
Potrivit medicului ginecolog-obstetrician, Laura Mustață, stresul accentuat poate duce la apariția mai multor boli, cum ar fi cele cardiace, hipertensiunea arterială sau slăbirea imunității per ansamblu. Desigur că stresul poate complica parcursul unei sarcini, însă, în general, nașterea prematură poate fi provocată de către stres cronic prin cumularea cu alți factori de risc, precum scurtarea colului uterin constituțional, apariția unui factor infecțios sau istoricul personal ori familial de naștere prematură.
Stilul de viață sănătos, esențial pentru o stare de bine a gravidei și a fătului
Desigur, este de preferat ca stresul cronic, oboseala, privarea de somn să fie evitate în cursul sarcinii, în schimb să fie adoptată o dietă potrivită, gravida să facă sport adaptat perioadei de sarcină, toate aceste măsuri de stil de viață sănătos ajutând la starea de bine a gravidei și a fătului.
Stresul şi naşterea prematură
Deși nu este complet elucidat mecanismul prin care stresul poate provoca nașterea prematură, anumite studii au arătat că stresul cronic poate duce la scăderea imunității, la apariția unor infecții, la debutul unui diabet de sarcină, a hipertensiunii arteriale și/sau a preeclampsiei, ducând astfel la apariția unei cascade de reacții ce declanșeaza direct sau indirect o naștere înainte de termen.
Este recomandat ca viitoarea mamă să evite factorii de stres și, de asemenea, se adopte o dietă echilibrată, cu alimente cât mai sănătoase, somn și sport. Toate acestea vor ajuta la eliberarea unor hormoni de tip endorfine și la minimizarea eliberării hormonilor de stres, care scad imunitatea.