Igiena precară poate provoca mai multe boli în rândul copiilor, începând cu gastroenterita și până la cele respiratorii. Aceste afecțiuni sunt prezente în statisticile anuale, iar medicii susțin că aceste cifre pot fi reduse semnificativ dacă cei mici vor învăța încă de la vârste fragede să se spele pe mâini cu regularitate.
Promovarea spălării adecvate a mâinilor este o măsură economică și eficientă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, mai ales la copiii mici, care tind să ducă obiectele la gură sau mâinile murdare la gură, și la școlari, care sunt în contact strâns cu alți copii și împărtășesc obiecte comune.
Ce boli pot fi prevenite prin spălarea mâinilor?
Conjunctivita este inflamația conjunctivei, care este cel mai subțire și cel mai transparent strat ce acoperă suprafața interioară a pleoapei. Cauzele pot fi sau nu infecțioase (cum ar fi alergiile și substanțele chimice), iar manifestările variază în funcție de tipul de boală.
Varicela
Varicela este boala copilăriei cauzată de virusul varicelo-zosterian. Este mai frecventă la copii decât la adulți, iar evoluția sa este de obicei ușoară. Cu toate acestea, atunci când adulții îl contractează, pot suferi de afecțiuni mai severe.
Salmoneloza
Salmoneloza este un tip de gastroenterită și simptomele sale încep la 6 până la 48 de ore după ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacterii din grupul Salmonella.
Unele dintre manifestările salmonelozei sunt vărsăturile, diareea, greața și durerile abdominale. De asemenea, pot exista dureri de cap și dureri musculare.
Giardioza
Giardioza este o infecție a intestinului subțire cauzată de paraziții din familia Giardia. De obicei, simptomele includ diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și flatulență.
Pneumonie
Infecțiile respiratorii, inclusiv pneumonia, sunt principalele cauze de deces la copiii sub 5 ani. Din fericire, aceasta poate fi prevenită printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor.
Boala gură-mână-picior
Boala gură-mână-picior este cauzată de un virus din familia Coxsackie. Un copil care este infectat cu acest germen îl poate transmite altor copii, prin următoarele secreții:
- Picături de salivă sau mucus
- Lichid din cruste
- Materii fecale
Copiii infectați tind să fie mult mai contagioși în prima săptămână de boală, așa că în această perioadă este recomandat să rămână acasă și să nu meargă la școală.