Unele femei care merg rar la ginecolog sau domnișoarele care sunt la prima vizită, se întreabă dacă este absolut necesară înlăturarea părului din zona pubiană înainte de merge la cabinetul medicului ginecolog. Dacă ai și tu această dilemă, să știi în primul rând că epilarea nu ajută în niciun fel medicul specialist, care urmărește cu totul și cu totul alte aspecte decât cel estetic. În plus, nu ar fi indicat să faci un duș vaginal înainte de consultație și în general, deoarece poate afecta flora vaginală și poate influența rezultatele analizelor.
Un lucru clar și recomandat de ginecologi este igiena intimă înainte de consultație. Este absolut necesar să faci un duș înainte de asta și să ai lenjeria intimă curată.
Un medic ginecolog-obstetrician are nevoie, în medie, de 7-11 minute pentru a consulta o femeie pe scaunul ginecologic, iar părul pubian este ultimul lucru la care s-ar putea gândi. Dacă nu ești obișnuită cu epilarea intimă, s-ar putea să te alegi cu anumite neplăceri, cum ar fi iritațiile și micro-fisuri la nivelul pielii care pot cauza anumite infecții. Potrivit specialiștilor, principala problemă care poate apărea după epilare este stafilococia cutanată. Cu alte cuvinte, pacienta nu mai scapă de coșuri în zona respectivă, infecțiile putând evolua cu forme severe.
La ce pericole te poți expune dacă te epilezi complet în zona inghinală?
”În cazul epilării, transpirația, care se scurge spre zona genitală, nu mai întâlnește niciun obstacol. Astfel, antrenează stafilococii de pe piele într-o zonă mai sensibilă, crescând riscul unor vulvo-vaginite. Deci, părul pubian funcționa ca o barieră, iar după îndepărtarea sa crește riscul unor infecții genitale.”, susține medicul ginecolog Gabriel Lemnete.
Specialistul a mai adăugat că femeile ar trebui să evite epilarea în perioada premenstruală, când transpirația este mai abundentă, și atunci când sunt răcite sau suferă de oricare altă afecțiune, având imunitatea slăbită.
Ce spun medicii ginecologi despre epilarea intimă completă?
Deși nu vorbim despre majoritatea absolută, unii medici chiar le avertizează pe paciente să nu se mai epileze la consultațiile următoare, pentru că părul pubian îndeplinește rolul de scut împotriva infecțiilor și a microorganismelor periculoase. În lipsa părului pubian, riscul de a contracta o infecție crește de trei ori!
Cu toate acestea, există totuși situații în care medicul ginecolog ți-ar putea recomanda epilarea intimă. Este vorba despre anumite intervenții chirurgicale sau nașterea vaginală, când firele de păr pot îngreuna procesul, dar și complica regenerarea sau vindecarea plăgii.