De la hrănirea bebeluşilor, la momentul propice al înţărcării lor, educaţia lor în ceea ce priveşte somnul sau opiniile experţilor, părinţii se află, de multe ori, în situaţia de a fi bombardaţi cu informaţii extrem de importante pentru rolul lor în viaţa copilului.
Acum, experţii scot în evidenţă un nou risc cu care au de-a face aceştia, iar această îngrijorare aduce în prim-plan apa şi consumarea ei de către bebeluşi.
Deşi apa pare a fi cea mai puţin dăunătoare băutură, cu sfaturile îndreptate în direcţia adulţilor, care sînt îndemnaţi să consume cît mai multă apă pentru sănătatea lor.
Totuşi, consumată de bebeluşi, apa poate cauza intoxicaţii, care pot conduce la apariţia convulsiilor şi la intrarea în comă a micuţilor, dovedindu-se a fi chiar fatală, într-unele cazuri.
Aspectul general cunoscut în rîndul părinţilor este acela că bebeluşii ar trebui hrăniţi doar cu laptele matern pînă la vîrsta de şase luni, după care o gură de apă din cînd în cînd nu poate să-i facă rău. Totuşi, experţii arată că, pînă la vîrsta de un an, copiii pot trăi fără apă.
Acest lucru se întîmplă pentru că ei îşi iau toate fluidele necesare din laptele mamar sau formulele pentru bebeluşi. Chiar şi într-o zi toridă de vară, ei se pot hidrata prin intermediul acestor două alimente.
Ca regulă, NU trebuie să-i dăm apă copilului pînă la vîrsta de şase luni.
Părinţilor li se transmite să nu le dea copiilor apă pentru că laptele matern şi formulele de hrană conţin toţi nutrienţii necesari dezvoltării lor, cum ar fi proteine, vitamine, minerale, carbohidraţi şi grăsimi.
Prin introducerea apei în dieta bebeluşilor nu facem altceva decît să-i facem pe aceştia să piardă din nutrienţii vitali creşterii lor armonioase. De aceea, este necesar ca formula de hrană să fie preparată corect.
În aceste condiţii, atunci cînd bebeluşilor le este dată apă, ei pot ajunge la intoxicaţie, problemă care se poate dovedi fatală în cele din urmă.
Sursa: noi.md