Dacă încă nu ai făcut un obicei din a spăla hainele noi imediat după ce le-ai cumpărat, ar fi bine să o faci începând cu data viitoare. Medicii dermatologi avertizează că purtarea hainelor proaspăt achiziționate din magazin ar putea fi extrem de periculoasă pentru piele.
Deși este foarte greu să reziști tentației de a nu te afișa imediat în public cu noile articole vestimentare, medicii dermatologi au dezvăluit motivele pentru care este recomandat să speli mai întâi hainele noi și apoi să le îmbraci. Trebuie să te gândești că acel tricou sau pantalon a trecut prin mâninile multora și a zăcut zile întrei pe rafturile magazinelor.
Potrivit lui Anne Dompmartin, medic dermatolog la Centrul pentru Sănătate Umană de la Caen, spălarea hainelor noi reprezintă o chestiune de igienă. Pielea noastră este mai sensibilă decât ne-am putea închipui și din cauza unei astfel de greșeli ne putem alege cu diverse probleme de sănătate, precum: iritații, scabie, păduchi sau chiar ciuperci.
Hainele sunt expuse prin foarte multe locuri, mai ales dacă ne referim la cele care ajung să fie vândute la reduceri sau chilipiruri. Mai mult decât atât, articolele vestimentare sunt atinse și probate de foarte multe persoane. Nu îți oferă nimeni garanția că cei care le confecționează, cei care le împachetează sau cei care le probezează nu sunt purtătorii unor germeni.
Iată ce spun dermatologii
Pe lângă paraziții despre care am vorbit mai sus, hainele noi sunt tratate cu produse chimice sau cu amidon de orez. Aceste substanțe chimice au rolul de a face ca hainele să nu se șifoneze și să rămână drepte. Multe dintre acestea ne pot afecta pielea sensibilă și ne putem alege cu iritații, precizează medicul dermatolog.
Toate lucrurile pe care le-am menționat mai sus sunt valabile și pentru articolele vestimentare pe care le comandăm online. Hainele care urmează să ajungă la clienți sunt tratate cu anumite substanțe pentru a rezista condițiilor de umiditate și pentru a preveni apariția mucegaiului.
Un alt medic dermatolog, Laurent Misery, care profesează la Brest este de părere că multe persoane nu sunt afectate de aceste produse existente pe haine, iar riscul de infecții este destul de mic. Totuși, medicii spun că este mult mai ușor să previi îmbolnăvirea decât să tratezi boala.
Dacă este vorba de lenjerie intimă, de pijamale și cămăși de noapte este cu atât mai recomandabilă splălarea. Pentru a vă asigura că alegeți programul de spălare corect este necesar să verificați instrucțiunile de pe etichetă. Dacă folosiți o temperatură prea ridicată, hainele se vor deteriora.
Orice produs trebuie să conțină instrucțiuni de spălare și întreținere, în caz contrar este posibil să fie contrafăcut sau neconform cu normele europene. Uniunea Europeană interzice folosirea plumbului, nichelului sau coloranților sintetici în industria textilă, deoarece acestea sunt produse toxice care pot duce la apariția unor boli grave.