Toxicoza în timpul sarcinii este un fenomen ordinar. Însă nici într-un caz nu trebuie să aveți o atitudine neglijentă față de toxicoza gravidică. În urma căror simptome trebuie să bateți alarma?
Cca 15% fin viitoarele mame suferă de Hyperemesis Gravidarum sau vomă incontrolabilă. Se consideră, că motivul principal al acestei stări a gravidei este majorarea ”hormonului de sarcină” sau HCG (beta gonadotropina corionică umană), care se ridică în organismul femeii după concepere. Acest dezechilibru provoacă vomă și poate duce la deshidratarea organismului, pierderea greutății și acumularea toxinelor în sânge și urină. Numărul mare de vărsături atunci când gravida suferă de toxicoză se numește cetoză.
Specialiștii susțin, că vărsăturile până la 30 de ori pe zi trebuie să provoace îngrijorare viitoarei mame, deoarece consecințele pot fi periculoase. Deshidratarea organismului lipsește fătul de substanțele nutritive necesare. Mai mult, femeia gravidă începe să piardă în greutate, deoarece organismul încearcă să compenseze insuficiența alimentelor.
În cazul unei cetoze, singura soluție corectă este supravegherea gravidei de către medici în staționar. Gravidei îi sunt prescrise preparate medicamentoase, care contribuie la suplinirea pierderii lichidului și a substanțelor nutritive în organism.
Rețineți, numărul mare de vărsături poate influența dezvoltarea fătului, la care se mai adaugă și sporirea riscului unei nașteri premature și greutatea mică a fătului la naștere. Uneori, cetoza poate provoca un avort spontan. De aceea, adresați-vă medicului pentru tratarea stării în care vă aflați. Apropo, și renumita Kate Middleton suferă de acest tip de toxicoză. Prima sarcină, dar și cea de-a doua sunt strict supravegheate de medici din cauza dezvoltării cetozei.