Femeia care se pregătește din timp să devină mamă și administrează cu cel puțin trei luni înainte de concepere acid folic, ar mai trebui să știe un lucru foarte important despre asta. Acest preparat interferează cu ceaiul verde și tocmai de aceea ar trebui să fiți foarte atente cu asta. Dar, să le luăm pe rând.
Acidul folic are o importanță majoră înainte de sarcină, pentru că prezența lui, în cantitate normală, în organismul viitoarei mame, reduce riscul de spina bifida.
Ce înseamnă malformația fetală spina bifida?
Vorbim despre o malformație fetală, un defect de închidere osos la nivelul coloanei vertebrale, cauzat de închiderea incompletă în zilele 26-30 de sarcină a tubului neural embrionar. Apare în special în zona lombară, unde arcurile vertebrale ale uneia sau mai multor vertebre nu se sudează. Prin această deschidere, rămân libere rădăcinile nervilor spinali și meningele, care nu sunt acoperite de piele.
Acidul folic. Când se iau suplimente?
Important de știut, dacă vă programați o sarcină, suplimentele de acid folic (vitamina B9) se iau cu 3 luni înainte de momentul concepției. În aceste trei luni, încercați să evitați ceaiul verde pentru că inhibă absorbția acidului folic.
Ce conține ceaiul verde?
Imediat după recoltare, frunzele obținute de la Camellia sinensis sunt trecute prin abur și uscate. Astfel, se inactivează enzima polifenol oxidază, proces care menține, de fapt, polifenolii, adică antioxidanții. În organismul uman, antioxidanții previn formarea de radicali liberi. Acesti compusi, radicalii liberi, sunt molecule instabile, care pot face orice fel de pagubă biologică. De aceea, e nevoie de antioxidanți din hrană. Sunt un fel de scut în calea radicalilor liberi. Polifenoli găsim în fructele rosii, în citrice, în mere, în frunzele de ceai verde și in alge. La nivel mondial, ceaiul verde este cea mai populară bautură după apă.
Din păcate, ceaiul verde afectează metabolismul acidului folic în organism, vital în sarcină.
De asemenea, dacă suferiți de anemie feriprivă, ideal ar fi să nu consumați ceai verde. Compuși din frunze interactionează cu absorbția fierului hemic, singurul tip de fier care poate fi absorbit și folosit de către organismul uman. Fierul hemic se găsește doar în produsele de origine animală, în special în carne.