Una dintre cele mai frecvente probleme de piele cu care ne confruntăm primăvara sunt petele pigmentare. Fie că apar pe mâni sau pe față, acestea nu arată deloc bine și adesea, ne fac să ne simțim complexate. Dacă și tu te confrunți cu petele pigmentare, îți propunem câteva soluții care îți pot veni în ajutor în această „luptă nedreaptă”.

Ce sunt petele pigmentare?

Petele pigmentare sunt niște puncte mai închise la culoare, ce apar pe față, mâini, brațe, gât și piept sau pe alte părți ale corpului în urma expunerii la soare. Spre deosebire de pistrui, petele pigmentare au dimensiuni mai mari.

De ce apar petele pigmentare?

Există mai mulți factori car epot determina apariția petelor pigmentare. printre aceștia se numără: 

- Expunerea la soare 

Soarele stimulează producția de melanină. Melanina acționează ca o protecție naturală împotriva razelor dăunătoare UV. Expunerea excesivă la soare poate distruge acest proces, ducând la hiperpigmentare. Odată ce s-a format pata pigmentară, expunerea la soare o poate înrăutăți, închizând-o și mai mult la culoare.

- Modificări hormonale

Un alt factor ce poate favoriza apariția petelor pigmentare sunt hormonii. Hiperpigmentarea produsă de hormoni este cunoscută ca melasma și e întâlnită mai ales la femei, pentru că apare atunci când hormonii sexuali feminini, estrogenul și progesteronul, stimulează producția în exces de melanină când pielea e expusă la soare.

Petele pigmentare sunt uneori asociate cu sarcina, iar în acest caz afecțiunea este denumită cloasma.
De asemenea, unele tratamente hormonale, pot avea ca efect advers, apariția unor pete pigmentare.

- Vârsta înaintată

Pe măsură ce pielea îmbătrânește, numărul celulelor care produc melanină scade, iar cele care rămân își măresc volumul, iar distribuția lor este mai concentrată în anumite zone. Aceste schimbări fiziologice explică de ce persoanele peste 40 de ani au mai multe pete pigmentare. 

- Unele traumatisme la nivelul pielii

Petele pigmentare mai pot apărea și după ce o rană sau o inflamație s-a vindecat. Ele sunt vizibile după tăieturi, arsuri, expunere la substanțe chimice, acnee, dermatită atopică sau psoriazis.

- Administrarea de anticoncepționale

- Dietele alimentare dezechilibrate

- Anumite bacterii

- Factorul genetic (o persoană ai cărei părinți au avut pete pigmentare are mai multe șanse să dezvolte și ea hiperpigmentare.)

Hiperpigmentarea poate fi, de asemenea, un simptom al anumitor afecțiuni, precum unele boli autoimune sau gastrointestinale, metabolice sau deficiențe de vitamine.

Cum se tratează petele pigmentare?

Se știe că întotdeauna e mai simplu să previi apariția unei probleme, decât să o rezolvi, de aceea specialiștii recomandă să preîntâmpinăm apariția petelor pigmentare. Iată cum o poți face:

- Nu te expune la soare în intervalul orelor 11-17, mai ales în zilele de vară când radiațiile ultraviolete sunt puternice. În cazul în care vrei să stai la soare, folosește cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 30.
- Curăță-ți regulat fața și ai grijă să fii hidratată (e important atât hidratarea externă, cu ajutorul cremelor hidratante, cât mai ales, hidratarea internă, să consumi cel puțin 2 l de apă pe zi.)
- Folosește produse cosmetice de calitate, de dorit, fără parfum.

Dacă totuși nu ai reușit să previi apariția petelor pigmentare, să știi că nu e totul pierdut. Există soluții eficiente care să amelioreze semnificativ aspectul pielii tale.

Cum scăpăm de petele pigmentare?

Pentru început trebuie să mergi la medicul dermatolog, care după o anamneză amplă și după câteva investigații, va elabora un plan de tratament potrivit pentru tine.

Primul tratament va consta în încercarea de a elimina cauza apariției hiperpigmentării. De exemplu, dacă o femeie are melanoză din cauza contraceptivelor hormonale, atunci ea ar putea renunța la această metodă de contracepție, în locul alteia.

În cazul petelor apărute după expunerea la soare, e necesar ca acea persoană să evite să stea la soare, sau să folosească întotdeauna o cremă cu un factor de protecție solară de cel puțin 30. Medicii pot recomanda, de asemenea, o cremă specială pentru zonele cu pete. Există produse care odată folosite ar putea reduce producția de melanină. Primele rezultate ar putea apărea, în cel mai bun caz, după două săptămâni.

Alte tratamente sunt peelingul chimic și terapia cu laser sau cu IPL.

Ce remedii naturiste există pentru petele pigmentare?

Poți scăpa de petele pigmentare și cu ajutorul unor soluții naturale. Ele necesită însă multă răbdare, întrucât un astfel de tratament naturist poate dura mai multe săptămâni, poate chiar luni de zile. 

Oțetul de mere 

Acidul acetic ar trebui amestecat în părți egale cu apă și aplicat în zonele afectate. Nu trebuie lăsat mai mult de 2, 3 minute, iar întregul procedeu e indicat de două ori pe zi, potrivit Healthline.

Aloe Vera 

Poți aplica gelul cu aloe vera în zonele hiperpigmentate înaintea somnului. Dimineața e indicat să speli zona. Rutina ar trebui repetată zilnic până se îmbunătățește culoarea pielii.

Extractul de ceai 

După ce ai lăsat pliculețul de ceai verde, timp de trei-cinci minute în apa fiartă, e necesar să îl lași la răcit, ca să nu te arzi, apoi o poți aplica pe petele pigmentare. Repetă procesul de două ori pe zi.

Sucul de lămâie 

Dacă ai tenul mai sensibil, combină sucul cu o linguriță de miere sau diluează-l cu apă. Aplică acest tratament de două ori pe zi timp de mai multe săptămâni.

Iaurtul 

Amestecat cu suc de lămâie verde și lăsat timp de 20 de minute pe față, iaurtul ar putea albi pielea.
Serurile cu vitaminele C și E pot grăbi vindecarea pielii distruse de expunerea la soare.

Petele pigmentare sunt inofensive, totuși dacă de deranjează, e bine să mergi la dermatolog pentru a găsi cea mai potrivită soluție pentru pielea ta. Bineînțeles că și remediile naturiste merită să fie încercate. Ai grijă însă să nu-ți provoci vreo alergie, care să agraveze starea lucrurilor.

Citește și: Kinetoterapeutul Mariana Sotnic - despre displazia de șold la bebeluși: „Poate duce la apariția unor deformări permanente”