Chiar dacă fac un șir de investigații și tratamente, sunt foarte multe cupluri care luptă cu infertilitatea de ani buni. Specialiştii consideră că un sistem imunitar deficitar este vinovat pentru cele mai multe cazuri de infertilitate, care nu afectează doar femeile, ci şi bărbații. Altfel spus, un organism sănătos, cu un sistem imunitar puternic contribuie la o bună fertilitate şi la un sistem reproducător care funcționează în parametri corespunzători.
Medicul ginecolog Tania Bejan susține că, cel puțin în cazul femeilor, imunitatea contribuie la procesul de ovulație normală prin celulele esențiale care determină fecundarea ovulului şi apariția unei sarcini.
„Se întâmplă, totuşi, atunci când imunitatea organismului este scăzută, ca celule embrionare să fie anihilate şi embrionul să nu se poată implanta în uter. Cauzele sunt legate de afecțiuni imunologice care împiedică procesul natural de procreare. În ceea ce îi priveşte pe bărbați, infertilitatea este legată de faptul că sistemul imunitar poate funcționa ca un inamic pentru organism, prin formarea unor anticorpi împotriva spermei. Aproape 10% dintre bărbați se confruntă cu infertilitate din cauza acestor anticorpi”, a subliniat medicul.
Specialista a precizat că stimularea fertilității s-ar putea face şi prin intermediul alimentelor sănătoase, întrucât alimentația este unul dintre cei mai importanți factori care trebuie luați în considerare în cazul cuplurilor care se confruntă cu problema infertilității. În acest sens, o dietă echilibrată este foarte importantă în procesul de îmbunătățire şi fortifiere a sistemului imunitar. De exemplu, fructele de goji, avocado, spanacul şi alte frunze verzi stimulează funcționarea optimă a procesului reproductiv.