Miopia este un viciu de refracție al ochiului sau altfel spus, un defect al vederii, care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele care se află în depărtare, în timp ce obiectele situate în apropiere sunt văzute clar.


Există miopie mică (până la 3 dioptrii), miopie medie (3-6 dioptrii) și miopie mare (peste 6 dioptrii). Chiar dacă miopia nu este o afecțiune care să poată să fie tratată, există câteva metode prin care acest viciu de refracție poate fi corectat. Pe lângă purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact (de zi sau de noapte) și intervențiile chirurgicale cu laser (recomandate persoanelor cu vârta de peste 18 ani), există și o serie de exerciții fizice menite să înbunătățească vederea.

mamaplus

Dacă copilul tău are miopie, poți să-l încurajezi să execute aceste exerciții pentru o vedere mai bună.
Înainte de a începe exercițiile, copilul trebuie să se așeze pe un scaun în dreptul unui geam, pentru a-și putea antrena vederea în depărtare.


1. Exercițiu de relaxare


Așază-te comod și acoperă-ți ochii pentru 3 minte cu palmele, astfel încât să fie suficient de întuneric pentru ochi ca aceștia să se poată odihni. E de dorit ca să stai în liniște, iar fereastra să fie deschisă pentru oxigenare.


2. Exercițiu de relaxare a vederii


Privește peisajul din depărtare timp de un minut, iar apoi încearcă să-ți concentrezi privirea pe un anumit obiect fix din depărtare. Încearcă să deslusești detaliile. De exemplu, poți număra geamurile unui bloc din depărtare sau câte păsări stau pe ramul unui copac. Insistă pe acest exercițiu timp de 5-7 minute.


3. Exercitii de concentrare


Vei avea nevoie de un creion. Pe vârful creionului lipește o foiță pe care să scrii prima literă din numele tău sau să desenezi o steluță. Încearcă să miști creionul pe o linie imaginară de la nas înainte și spre nas. Concentrează-ți privirea pe steluța desenată sau pe litera pe care ai scris-o. Fă 10 îndepărtări și apropieri, iar apoi relaxează-ți ochii, clipind cât mai des. Pune-ți palmele la ochi și stai așa timp de 3 minute.


4. Exercițiu de concentrare pentru fiecare ochi în parte


Pentru că în miopie de multe ori un ochi este dominant și drept urmare, suprasolicitat (adică cu el vezi mai bine și îl folosești mai mult), e important să-ți antrenezi fiecare ochi în parte.


Se poate întâmpla să nu știi care este ochiul dominant, așa că îți punem la dispoziție o probă foarte simplă: fă un cerc din degetul mare și cel arătăror, îndepărtează mână la o distanță de 20 de cm de ochi și încearcă să privești cu ambii ochi prin acel cerculeț un obiect din jur (un tablou, un buton, o floare etc.). Fără să-ți schimbi poziția, închide pe rând ochiul drept și stâng. Cu care ochi încă mai vezi obiectul? Acela este ochiul dominant.
Pentru a antrena fiecare ochi pe rând se recomandă ca să-ți acoperi un ochi cu o batistă sau orice altceva, în timp ce cu celălalt ochi să faci activități obișnuite (citit, scris etc.). Acest exercițiu poate fi făcut timp de 10-15 minute, apoi schimbă ochiul.


5. Exerciții pentru mușchii oculari


Pentru a-ți antrena mușchii oculari, încearcă să-ți privești sprâncenele pentru câteva secunde, apoi privește în jos, spre pleoapele inferioare, apoi iar în sus și iar în jos și tot așa de 20 de ori. Nu uita să-ți relaxezi ochii după acest fel de execiții, acoperindu-i cu palmele pentru 30 de secunde.


Apoi încearcă să-ți privești urecha stângă și urechea dreaptă. Bineînțeles, nu le vei vedea, dar vei privi la maxim în stânga și la maxim în dreapta, ceea ce o să-ți antreneze mușchii oculari. Fă 20 de repetări și odihnește-te 30 de secunde, acoperindu-ți ochii cu palmele.


Apoi fă 20 de rotiri ale ochilor spre dreapta, relaxează-ți prin aceeasi metoda ochii, apoi 20 de rotiri spre stânga și din nou relaxare.

Exercițiile pot fi făcute de 2-3 ori pe săptămână. Se recomandă să le execuți timp de o lună de două ori pe săptămână, apoi, în următoarea lună, de trei ori pe săptămână și tot așa până vei ajunge să le practici zilnic.
În primile zile să știi că poți avea mici dureri de ochi sau amețeală, dar aceste simptome dispar la scurt timp.