Haideți să ”reabilităm” încă un un produs gustos și benefic pentru sănătate – untul. Să vedem care sunt beneficiile și care sunt efectele nocive ale untului.
Pentru început trebuie să alegem un unt veritabil. Fiți atenți la ambalaj –el trebuie să fie din folie. Grăsimea untului trebuie să fie nu mai puțin de 82,5%. Dacă indicele grăsimii este mai mic, acesta nu este un unt veritabil, nu este natural. Noi putem fi ușor amăgiți de producătorii lipsiți de scrupule, care înlocuiesc grăsimile animaliere cu grăsimi vegetale, și totodată încearcă să îmbunătățească gustul și calitatea produsului, adăugând aromatizatori și amelioratori de culoare. Pentru început, căutați un produs cu grăsimea nu mai puțin de 82,5%, după care studiați componența. În componența untului trebuie să fie frișcă!
Dacă untul este țărănesc, atunci laptele nu este pasteurizat. Acest unt este gustos, însă termenul de păstrare este mic. Dacă untul se numește dulce, atunci în componența lui este frișcă nepasteurizată.
Pe lângă grăsimi, untul conține proteine cca 0,5% și glucide cca 0,8%.
Vedeți mai jos lista vitaminelor și microelementelor din componența untului:
* Vitaminele E, C, E, B1, B9, PP;
* Microelemente – calciu, magneziu, calciu, fier, mangan, cupru, zinc, fosfor, natriu. Indicele de kcalorii al untului este mare – 750 kcal/100 gr.
Cine însă mănâncă unt cu lingura? Dacă aveți în familie amatori de unt, rețineți – acest produs nu trebuie să fie consumat în exces. În caz contrar, dintr-un produs foarte benefic pentru sănătate, acesta se poate transforma în unul foarte nociv. Se recomandă consumul a 5-10 gr. de unt la o masă, și nu mai mult de 30 gr. pentru un adult.
Neapărat adăugați în mâncare untul pentru sănătatea și frumusețea pielii, pentru dinți și unghii tari, pentru mușchi sănătoși.
Neapărat includeți untul în regimul alimentar al copilului. Urmăriți, ca copilul să primească la masă doar unt natural. Folosirea untului în mâncarea pentru copii, contribuie la dezvoltarea intelectuală, îmbunătățirea performanțelor la școală.
Untul este foarte important pentru sistemul imunitar și pentru sistemul reproductiv.
Este important să consumați untul, deoarece acesta conține vitamine liposolubile, fără de care nu sunt asimilate multe produse vegetale.
Untul este foarte benefic pentru bolile tractului gastro-intestinal, grație conținutului de vitamina A. Astfel, ulcerul se vindecă mai repede, la fel și inflamațiile mucoasei. Iar substituenții untului încetinesc metabolismul, majorează nivelul insulinei în sânge, etc.. Cel mai important lucru - trebuie să cunoașteți despre colesterolul din unt, și după aceasta să faceți concluziile respective despre beneficiul și nocivitatea untului.
Da, în grăsimile vegetale nu se regăsește colesterolul. Dar în unt – acesta este prezent. Însă dacă veți manca nu mai mult de 20 gr. de unt în fiecare zi, atunci veți primi doar 10% din norma admisă de colesterol. Daceea, untul nu este periculos pentru sănătate din cauza colesterolului.
Același lucru se referă și la indiciile de kcalorii. Nu admiteți în meniu mai mult de 20-30 gr. de unt și nu veți adăuga în greutate.
Iar acum să vorbim despre prepararea corectă a bucatelor cu unt. Adăugați untul deja în mâncărurile preparate, pentru a păstra vitaminele. Nu se recomandă însă să prăjim produsele pe unt. Pentru aceasta există uleiurile rafinate, în special uleiul de măsline.