Probabil că te confrunți cu probleme de somn ale copilului tău și tocmai de aceea ai deschis acest articol. În primul rând ar trebui să știi că somnul bebelușului este diferit de cel al adulților. De exemplu, nou-născuții trebuie să se hrănească frecvent (de 8-12 ori la fiecare 24 de ore), iar tranziția către perioade de somn mai lungi și consolidate este treptată. În general, nu ar trebui să te aștepți ca bebelușul să doarmă mai mult de 4-5 ore într-o repriză, până la vârsta de cel puțin 3 luni.
Iată 10 sfaturi și soluții pentru a ajuta copilul să doarmă:
Evită să-l privești în ochi
Știai că a-l privi mult timp în ochi este cu adevărat stimulant pentru el? Iar pentru bebelușul tău, gestul înseamnă: „Bine, este timpul să te joci!”. Așadar, acordă atenție contactului vizual atunci când încerci să-l culci sau atunci când încerci să-l liniștești dacă se trezește noaptea. De asemenea, dacă se trezește noaptea, evită să te joci jocul lui preferat sau să-i cânți. Uită-te înspre burtica lui și încearcă să-l faci să se culce din nou, vorbind încet cu el sau mângâindu-l ușor.
Fă-i baie înainte de culcare
Apa caldă și masajele ușoare sunt un adevărat panaceu relaxant pentru toată lumea, dar mai ales pentru bebeluși. Uită de jocurile zgomotoase, folosește un ton redus al vocii și fii relaxată în timp ce îți îmbăiezi copilul.
Co-dormit (co-sleeping)
Mai multe studii arată că bebelușii care dorm astfel cu părinții, cresc mai încrezători și mai puțin anxioși. Ai grijă, însă: mai bine în siguranță, cu pătuțul lângă pat, decât direct în patul părinților (Academia Americană de Pediatrie nu recomandă împărțirea aceluiași pat cu copilul).
Somn mai bun datorită ultimei hrăniri
Copilul tău se trezește flămând noaptea? În acest caz, ai putea să-i dai ultimul hrană înainte de a te culca, chiar dacă doarme. Există păreri conform cărora astfel, burtica bebelușului va fi suficient de plină pentru a câștiga un un timp suplimentar de somn pentru tine și pentru el.
Fără jucării în pătuț
În pătuț trebuie să fie doar bebelușul: orice altceva este mai periculos pentru copil și îi poate provoca sufocare. Tot ce este necesar pe saltea este o pătură sau un sac de dormit.
Ajută-te cu mâinile tale
Când pui seara bebelușul în pătuț, încearcă să-ți pui ușor mâinile pe burtica lui, pe brațe și cap. Mângâie-l și răsfăță-l. Uneori, apropierea ta poate fi suficientă pentru ca el să se simtă mai sigur și să adoarmă repede și ușor.
Ora de culcare potrivită
Dacă bebelușul e prea obosit, îi va fi greu să adoarmă. Ora de culcare este importantă. Nu îți face griji dacă îți pui copilul prea devreme în pătuț. Nu înseamnă neapărat că se va trezi în zori sau mai devreme.
Pijamale din fibre naturale
Oricât de frumoase ar fi unele imprimeuri, ai însă grijă: este mai bine să eviți fibrele sintetice și să alegi doar pijamale din fibre naturale, cum ar fi bumbacul. Eviți astfel, iritarea pielii.
Temperatura
Academia Americană de Pediatrie, pentru a preveni SIDS (Sindromul Morții Subite A Sugarului), recomandă o temperatură a camerei între 18 și 21 de grade Celsius.
Mai bine o cameră întunecată
Vrei să-l faci pe bebe să înțeleagă că e timpul de culcare? Pune-l într-o cameră întunecată. Uită de luminile de noapte și folosește draperii, dacă ramele ferestrelor nu blochează suficient lumina. În timpul somnului de zi, de asemenea trebuie să fie o cameră întunecată, pentru a simula noaptea. Când este timpul să se trezească, fie dimineața, fie după un pui de somn, deschide perdelele sau jaluzelele și lasă să intre lumina. Pentru ca astfel, bebelușul tău să înțeleagă diferența între zi și noapte.